Разгромиха талибаните

Губернаторът на южноафганстанската провинция Кандахар - Asadullah Khaled, обяви днес, че след съвместната операция на афганистанската армия и НАТО талибаните загубили над 100 души, а селата около Кандахар са прочистени от бойните групи, съобщава AFP.

От своя страна представители на натовските сили по поддържането на стабилността и безопасността в Афганистан (ISAF) не коментираха изказването на Асадул Халед. По-рано те бяха заявили, че операцията се ограничава до неголеми сблъсъци с талибаните, които предпочитат да се оттеглят, отколкото да влязат в сериозен бой.
Въпреки това, представителите на ISAF заявиха, че броят на талибаните в Кандахар се оказал по-малък, отколкото предполагали, а опорните им точки не били многочислени.

Прес-секретарят на ISAF - Карлос Бранко съобщи, че в хода на бойните действия е загинал един мирен гражданин. Двама афганистански войници, трима специалисти от ISAF и един оператор от НАТО са ранени.

Карлос Бранко потвърди, че ISAF използва авиоудари за борба с талибаните, но това става само когато бойната групата е ясно идентифицирана.

Съвместната операция на НАТО и афганистанската армия започна на 18 юни. В последно време се наблюдава активизиране на дейността на талибаните. Те започнаха да взривяват мостове, да минират села, като от обкръжения град-Кандахар избягаха около 4000 мирни жители. Според някои данни, талибаните имат намерение да превземат Аргандаб и да го използават като отправна точка за нападението им над Кандахар-вторият по големина град в Афганистан след Кабул.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини