Еманципират татковците

Обмисля се варианта бащите да получат 15-дневен платен отпуск непосредствено след раждането на детето.

В момента работна група изготвя предложенията за промени в закона. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, цитиран от "Фокус".

Лазаров посочи, че докато майката отглежда децата си се откъсва от трудовата сфера, от възможностите за повишаване на своята квалификация, което се отразява върху професионалното и кариерното й развитие. Заместник-министърът даде пример с Исландия, в която 90% от бащите участват в отглеждането на своите деца. Той каза още, че на обратния полюс е Германия, в която между 2 и 4% са бащите, които участват в отглеждането на децата.

Европейската тенденция за насърчаване на бащите да участват в отглеждането на децата е свързана с това, че не може и е неприемливо за обществото като цяло единствено и само майката да полага активни грижи за детето. Белинда Пайк, директор на Отдел "Равнопоставеност между половете" в Дирекция "Заетост, социални въпроси и равни възможности" към Европейската комисия, посочи, че в редица европейски страни отпуската по майчинство се разделя между майката и бащата без право на взаимозаменяемост и ако бащата се откаже от полагаемата му се отпуска, той я губи.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини