Хлябът нямало да поскъпва поне до есента

Въпреки скока на цената дизела хлябът ще запази цената си поне до есента, прогнозира Борис Инчев от браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители.

Причината е че, че цената на зърното спада заради добрата реколта. Този противодействащ фактор и много жестоката конкуренция предполагам, че няма да допуснат в момента да има увеличение на хляба преди нова реколта и около нова реколта, каза Борис Инчев пред бТВ.
В момента цената на един тон хлебна пшеница е 300 долара, като само допреди няколко месеца бе 400 долара за тон.

Според изискванията на закона фирмите, които правят хляб, трябва да се регистрират в Агенцията по метрология и стандартизация, за да се контролира теглото на хляба, изтъкна още Инчев по повод триковете с теглото на хляба от някои хлебари.

"Абсолютно задължително за всеки опакован хляб е да е с посочено точно тегло, за останалия хляб би могло да има някакви трикове, но пазарът е толкова жесток, че самият пазар много бързо ще ги удари колегите, които се опитват да правят такива трикове", каза Борис Инчев.

Засега обаче потребителите трябва да се научат сами да се пазят от трикове, като сверяват обявения с действителния грамаж.

Любопитен факт е, че няма такова понятие като бял хляб. По стар български стандарт хлябът е "Стара Загора", "Добруджа" или "Типов".
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини