Криминална полиция поглъща ГДБОП

МВР ще има 5 национални структури, каза вътрешният министър Михаил Миков, след консултации с депутати от управляващата коалиция по проектопромените в Закона за МВР.
Структурите ще бъдат: Криминална полиция, Охранителна полиция, Досъдебно производство, Гранична полиция и Пожарна безопасност. Според тези структури ще бъде определено ръководството на МВР.

По думите на министъра намерението е с тази структура да се преодолее бюрократизацията на министерството с много управленски нива.
ГДБОП ще бъде структура в криминалната полиция, каза пред журналисти Миков след срещата. Според него трябва да се подобри взаимодействието при разследване на тежки престъпления. В момента ГДБОП има сериозни проблеми на взаимодействието, парадоксално е тази структура и други едновременно да се занимават с едно и също нещо, допълни министърът.

При всички случаи ще има структура за противодействие на организираната престъпност, но няма пречка да ангажираме елитния й капацитет за разкриване на тежки престъпления, без да са свързани с организираната престъпност, допълни Миков, цитиран от БТА. Промените в Закона за МВР предвиждат укрепване на фигурата на главния секретар на министерството с негови заместници.
Досъдебното производство ще бъде изградено на звена - местно, областно и централно равнище, посочи вътрешният министър. Най-ниското равнище на звената ще бъде с разследващи функции, на областно - с разследващи и контролни, а на централно - с методически, контролни и в изключителни случаи - разследващи за тежки престъпления.

Предвижда се и чрез промени в НПК да се разреши по-леки и доказани престъпления да бъдат възложени за разследване на оперативни работници, полицаи без юридическо образование, посочи министърът. Като пример за такова престъпление той даде средна телесна повреда с известен извършител. По думите на Миков целта е да дознателите да бъдат разтоварени и да се повиши възможността им за разследване на по-тежки престъпления.

Министърът посочи, че разтоварването трябва да бъде насочено там, където разследващите служители са най-натоварени и избират предизвикателствата на по-високите заплати в съдебната система и в Държавната агенция "Национална сигурност". Затова търсим и вътрешни ресурси и ще искаме от правителството и от управляващата коалиция финансово съдействие за укрепване на тези важни звена в МВР, които показват резултати и са конкретният измерител за ефективността в борбата с престъпността, каза Миков.

Министър Миков посочи, че въпросът за структурата за техническите операции или за ДОИ и ДОТИ ще продължи да се дискутира с коалиционните партньори. Според него тази тема в следващите дни ще намери своето политическо решение. Стоим на позицията за относителната висока степен на обособеност на това звено като агенция за технически операции, допълни той.
Миков заяви, че е получил категорична подкрепа за предложената структура на МВР.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини