Безвредна алтернатива на рентгеновия апарат

Американски изследователи от Харвардския университет за пръв път в света са създали полупроводников терахерцов лазер, способен да работи при стайна температура.

Устройство може да се превърне в безвредна алтернатива на рентгеновия апарат, използван за медицински цели и от службите за сигурност, се казва в съобщение на висшето учебно заведение, цитирано от РИА "Новости".

Физиците Михаил Белкин и Федерико Капассо са създали лазер, който изпуска т.нар. Т-лъчи, излъчване в терахерцовия диапазон, което се намира на границата между радиовълните и инфрачервените лъчи - по дължина на вълната от 3 милиметра до 10 микрометра и от 100 гигахерца до 30 терахерца по честота.

Т-лъчите са с висока проникваща способност - те "виждат" през хартия, картон, тъкан, пластмаса, кожа, но не нанасят вреда на живите организми, за разлика то рентгеновите лъчи.

Откритието дава възможност да бъде създадена система за безопасност, позволяваща да бъдат открити оръжия и взривни вещества под дрехите, опасни биологични и химични вещества в запечатани опаковки.

Откритието ще позволи също да бъдат изобретени диагностични медицински прибор, способни да откриват тумори и други образувания под кожата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини