Фирмите ще запазват имената си за шест месеца

Фирмите ще запазват имената си за шест месеца и през този срок друг търговец няма да има право да бъде вписван в Търговския регистър от същата фирма, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Това предвиждат промените в Закона за търговския регистър, одобрени от депутатите на второ четене.

Ако през шестмесечния срок търговецът подаде ново заявление за вписване в Търговския регистър запазването на името ще важи до приключване на регистрацията.

Фирмите няма да са длъжни да подават наново документи, ако получат отказ за регистрация за заличаване или обявяване. Те ще трябва да подават само ново заявление и да посочват номера на предишното си заявление и вида на подадените вече документи. С промените се въвежда и възможността необходимите за регистрация да се подават по електронен път с електронен подпис, като за целта търговеца е необходимо да притежава електронен подпис.

Собствениците на фирми вече няма да са длъжни лично да подават заявления за регистрация. Това ще могат да правят упълномощен от тях адвокат или друг пълномощник с изрично писмено пълномощно. С поправките се увеличават и заплатите на служителите на Агенцията по вписвания и те ще получават заплати като на съдебни администратори в Окръжен съд. Предвижда се последно 25 на сто от събраните такси, глоби и имуществени санкции да постъпват като собствени приходи в бюджета на агенцията. Те ще се използват за развитие на материалната база, за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите. Най-добрите служители ще получават бонуси в общ размер 10 на сто от постъпващите 25 на сто приходи от такси, глоби и имуществени санкции. Остава в сила тригодишния срок за пререгистрация на фирмите. Този срок започва от 1 януари 2008 г. след влизането в сила на закона. /БГНЕС
Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини