Данъците на съседа...в Интернет

Хиляди италианци се втурнаха вчера към интернет, за да узнаят данъците на съседите си, след като данъчните служби поместиха данъчните декларации на всички данъкоплатци, предаде Франс прес.
Уебстраницата на министерството на финансите направо беше щурмувана, отбелязва агенцията. "Цяла Италия кликваше", писа днес в. "Стампа", имайки предвид звука на щракането с мишката при сърфиране в интернет, съобщи БТА.
Положението се нормализира следобед, след като организацията за гарантиране на индивидуалните свободи забрани публикуването на такава информация в сайта и в пресата и нареди страницата да бъде затворена. Поместените в интернет данъчни декларации бяха от 2006 и се отнасяха за доходите през 2005 година.
Междувременно "Стампа" успя да изтегли данните за доходите на много ВИП персони и реши да ги публикува в днешното си издание. Сред тях бе и актьорът Бепе Грило, чиито значителни доходи (над 4 милиона евро) бяха разкрити публично, за ужас на почитателите на този голям критик на италианската политическа "каста", чието охолство и липса на прозрачност той най-редовно критикува.
Бепе Грило обвини тези "тъпаци" от досегашното правителство на Романо Проди, че "са последвали съветите на мафията" и "са предоставили на престъпниците информация за доходите и адресите на данъкоплатците". Потребителските асоциации не бяха eдинодушни - едните приветстваха този "акт на демократична прозрачност", а други определиха поместването на данните в интернет като "позорен доноснически инструмент".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини