Тази година Япония уби само 551 антарктически кита

Японската китоловна флотилия в Антарктика тази година е успяла да убие само 551 малки ивичести кита, не изпълнявайки целта от 850 бройки, съобщава агенция Ройтерс. Серия саботажи и протести от противници на китолова са намалили улова, казала е Агенцията на риболова на азиатската островна държава в понеделник.
Въпреки поставената от Министерството на риболова цел 50 финвала, нито един не е бил хванат. „Саботажът от активисти бе главен фактор да не можем да постигнем целите си".

Войнствени еколози от Sea Shepherd Conservation Society упорито се борят с японските „научни" планове. Миналия месец те хвърляха по китоловните кораби бутилки и контейнери с противно миришещи субстанции в опит да попречат на клането, постигайки по този начин оплаквания от затруднено виждане при трима японски моряци. През януари двама активисти направо се качиха на борда на друг японски китоловен кораб, настоявайки за прекратяване на китолова за месец.

От министерството са казали, че липсата на финвали в тазгодишния улов се дължи не само на саботажите, а отчасти и на други фактори, всъщност главно на по-малкия брой забелязани финвали.

Това дава основание на Грийнпийс Япония, които също протестират срещу китолова, да изтъкнат, че по-малкия брой забелязани китове е добра причина да не се провежда смъртоносния „рисърч". Макар че планът на министерството не е изпълнен, броят на убитите китове фактически е по-голям, отколкото преди три години.

Международната критика принуди Япония да изостави плановете си да убие допълнително и 50 гърбати кита. Проблеснаха дипломатически разногласия с Австралия, която обеща, че ще се постарае да спре японската китоловна програма, като заведе дело по международното право. Двете страни се споразумяха този въпрос да не засяга връзките им.

След сблъсъците с екоактивистите, японската брегова служба и полиция ще инспектират японската китоловна флотилия с шест кораба, която се завръща в родината вероятно във вторник.

Япония гледа на китолова като на своя културна традиция. През 1986 г. с присъединяване към световния мораториум върху китолова Япония заяви, че изоставя комерсиалния китолов. Обаче под претекст, че ловът е необходим за изследване на китовете, Япония още на следващата година започна това, което тя нарече „научна програма за изследване на китовете". За последните 20 години японските китоловни кораби убиха 7,000 антарктически ивичести кита.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини