Левски е номер едно в България

От високо се пада най-лесно! Тази максима усети първенецът в класацията на Българската асоциация по футболна история и статистика за месец март Ботев (Пловдив). "Канарчетата" оглавяваха ежемесечната Ранглиста на БАФИС, а през месец април се свлякоха на неубедителното последно място за отбор от А група, заемайки 50-а позиция от 115 тима.

Причина за главоломното свличане са слабите резултати на пловдивчани през април, загубите в първенството и купата на страната. Ботев има само една победа и 5 загуби за периода.

Начело в ранглистата за април е Левски (София). "Сините" постигнаха победи с разлики, както у дома, така и като гости и с общо 82,069 точки оглавиха за първи път в историята на класирането, изкачвайки се с 5 места спрямо месец март.

Същевременно Левски спечели и най-много точки повече в сравнение с предходната класация от всички тимове - 36,230. Запътилият се към титлата отбор на ЦСКА (София) също се изкачи с две места изпреварвайки Литекс (Ловеч) и зае второто място с 71,394 точки. Отборът на Литекс остана трети с преднина малко повече от 2 точки пред Черно море най-вече заради победата си в полуфиналът за Купата на България срещу Ботев (Пловдив).

Срещата на "оранжевите" в Стара Загора и късният гол на Крум Бибишков спаси мястото в тройката на ранглистата за ловчанлии. Съперникът им в тази среща Берое пък можеше да си осигури оставането в А група и място в шестицата на класацията за април при положение, че бе удържал трите точки срещу отборa от Ловеч. Вместо това старозагорци се добраха само до 10-ото място с актив от 39,852 точки.

Най-голямо израстване спрямо предната класация от първодивизионните тимове показа Спартак (Варна). "Соколите" бяха последни от А група през месец март. Благодарение на изкачването си с 29 места в класирането и 20,920 точки повече от предходния месец отборът на Радослав Здравков зае 11-ото място в класирането.

Най-добре представилият се през април отбор от Б група пък се оказа Несебър (Несебър). Отборът от крайморския град зае осма позиция в ранглистата с 43,063 точки, което е с над 20 точки повече от актива, който Несебър записа в миналата класация.

Разград 2000 е най-добрият отбор от В групите за април. Отборът от Североизточна България заема 26-а позиция с 22,696 точки. Така разградчани са по-напред за април дори от водача в Източната Б група Сливен 2000. С представянето си Разград успя да подобри един от рекордите на ранглистата за всички времена - този за отбор от В група с най-висок месечен коефициент. Досега най-доброто постижение беше за Локомотив (Стара Загора), който през ноември/декември отчете актив от 20,936 точки.

Отборът с най-голям прогрес в ранлистата е един от борещите се за оцеляване в Б група. С цели 73 места нагоре се изкачиха футболистите на Бенковски (Бяла, обл. Русе). Те заемаха предпоследното място през март, като зад тях бе само Локомотив 101 (София). Сега Бенковски е 42-и, а това означава, че отборът от русенско се е представил по-добре през април дори от водача на ранглистата за март Ботев (Пловдив), който заема 50-а позиция.

Глобално погледнато, футболът във видинско, ямболско и кърджалийско продължава да бъде най-слаб в България. И докато спрямо март нивото във Видин е сравнително константно, то в Ямбол и Кърджали се забелязва рязък спад на качеството, а от там и на точките в ранглистата. Трябва да се отбележи, че това са три от четирите области със само по един представител в първите три нива на футболната пирамида в България, които обхваща и ранглистата.

Другата такава област е Ловеч. Благоевград пък успя да изпревари Пловдив в спора за второто място в класирането по области. Първата позиция продължаван да се държи от отборите от столицата.

Месец април донесе и още един рекорд - общият сбор точки в ранглистата стигна 1982,309, с което предишното върхово постижение от 1958,171 бе подобрено. Това показва, че отборите побеждват с повече голове, но също и че по-малките отбори успяват да побеждават лидерите. Причина за това е и главоломното свличане на водача от март.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини