Да се порадваме, момчета и момичета

Футболът е една от новите религии! Банално, клиширано, но факт! Малките елементи около играта са също част от спектакъла. В последните години феновете с нетърпение чакат жестовете на голмайсторите: то не беше люлеене на бразилски бебета, лъскане на български футболни обувки, показване на фланелки с най-различни надписи отдолу, салто напред и салто назад. Стигна се дотам, че ФИФА и УЕФА взеха мерки срещу въпросните надписи, защото положението заприлича на интернет - никакъв контрол, всеки пише и ни показва каквото си иска. Но така или иначе световната футболна общественост вече има култови примери за отпразнуването на гола като гордо вдигнатата с дланта напред ръка на джентълмена Алън Шиърър. Или пък неизменното и до днес целуване на брачната халка от Раул - всъщност поздрав за жена му Мамен Санц. Или още по-червената фланелка на Сакалиев под официалния екип на ЦСКА. Футболът винаги е бил и изкуство - за големи артисти.
Газа
В навечерието на мача на Англия с Шотландия на европейското през 1996 г. в жълтата британска преса излиза материал, който описва как някои английски национали се наливат в нощни барове, вместо да тренират яко. Статията е подкрепена със снимки, на които се вижда как Газа седи в зъболекарски стол с отворена уста, а Теди Шерингам излива алкохол в нея. След невероятния си гол срещу Шотландия Газа ляга по гръб до шотландската врата, а Шерингам и Гари Невил грабват бутилка вода и я изливат в устата му. Кои са истинските стоматолози, а?

Роби Фаулър
През 1999 Роби Фаулър е глобен 60 000 паунда заради имитирането на смъркане на кокаин. Подобно на Гаскойн, по този начин той отвръща на публикации за злоупотреба с кокаин. Голът е от дузпа, а съперникът е Евъртън. Комичен е и опитът на тогавашния треньор на Ливърпул мосю Жерар Улие да защити своя играч. Улие твърди, че това е просто имитация на крава, която пасе трева. Пореден пример, че Улие си е селскостопански треньор от Прованса.

Тимури Кецбая
Може би най-голямата легенда на грузинския футбол. Обичан от феновете заради футболните си умения и избухливия си кавказки нрав. През 1997 г. като свободен агент под новото правило "Босман" той става футболист на Нюкасъл. В северния град среща сериозна конкуренция и мениджърът Кени Далглиш го държи предимно на скамейката. В един мач срещу Болтън той влиза като резерва и отбелязва гол. Вместо радост обаче някакъв бяс обзема Кецбая. Той съблича фланелката си и я хвърля далеч зад рекламните пана, после се опитва да си свали обувката, но след като това се оказва непосилна задача, започва да рита яростно рекламните пана зад вратата. През цялото време негов съотборник се опитва първо да го поздрави за гола, след това да го усмири, но Тимури го прогонва с лакти.

Юрген Клинсман
Практиката за футболистите, отбелязали гол, да се "гмуркат" на терена с разперени ръце идва от германския нападател Юрген Клинсман. Английските фенове са доста твърди по отношение на симулациите и са критично настроени към Клинсман, когато той отива да играе в Англия. Клинси успява да отбележи още в дебюта си срещу Шефилд Уензди, след което се засилва към тъчлинията и се "гмурка под вода" и по тревата.

Папа Буба Диоп
Малко страшно е да се наблюдават десетина якички африканци да изпълняват вуду танц в кръг около една фланелка. Този свещен ритуал се случи при гола на сенегалеца Папа Буба Диоп срещу "родната" Франция на световното през 2002. Там, помните, Сенегал стига до четвъртфинал, където губи от нашите югоизточни комшии. На турчолята не минават разни-мазни танци. Всичко под ятагана.

Марсело
Марсело играеше за Шефилд Юнайтед преди десетина години. Когато той отбелязва изравнителен гол срещу местния съперник "Ковънтри", се засилва към трибуните и сваля фланелката си, като отдолу се показва... същата фланелка. Хубав трик срещу досадния навик на съдиите да санкционират с картони артистизма на футболистите.

Рууд ван Нистелрой
Прекрасна проява на чувство за хумор и спортна злоба от нападателя на Реал (Мадрид) и холандския национален отбор. В мач срещу футболните джуджета Андора Рууд изпуска дузпа и андорският защитник Жули Фернандес притичва, за да му се изсмее в лицето. Холандецът само извръща глава настрани и тихо споменава семейството му. Само седем минути по-късно Нистелрой отбелязва гол и тръгва да се радва, но се сеща, че има сметки за разчистване. Спира, притичва към Фернандес и застава фронтално срещу него на половин метър, вдигайки победоносно ръце. Мачът завършва 4:0 за холандците, които са с 10 души, а за тази проява на "радост" Нистелрой получава жълт картон.

Бранди Частейн
Бранди е единствената жена в този списък на изявили радост по вицов начин. През 1999 световната титла по женски футбол се решава с дузпи между САЩ и Китай. На Бранди се пада тежката задача да бие решителната дузпа. Тя не пропуска и прави САЩ световни шампиони. В безумната си радост футболистката изпълнява ритуала със свалянето на фланелката. От нейната радост, естествено, зарадвани сме и ние, мъжете, ценители на женския футбол. Отдолу щръкват страхотни гърди, стегнати в черен спортен сутиен, плюс перфектно женско тяло. Точно тази снимка на радостната Бранди се появява в "Тайм", "Нюзуик" и "Спортс Илюстрейтид". По ирония на съдбата фамилията на Бранди - Частейн - звучи много близко до английската дума за "целомъдрен". Целомъдрие-нецеломъдрие, ама световната титла си е световна и хубавите гърди са си хубави.

Крейг Белъми
Неговият легендарен удар със стик за голф, за който дори имаше залози дали ще го повтори или не, няма да бъде забравен. Историята е много популярна и няма да я повтаряме като папагали, но съвсем накратко. Ливърпул са на лагер в Португалия преди мача с Барса от Шампионската лига. Всички по британски обичай са на бар, там пеят караоке, само норвежкият воин Рийзе не ще да се включи в "Пей с мен". По-късно в хотела като истински тв продуцент Белами решава да накаже своенравния айдъл и му тряска един стик за голф по китарата. Историята се раздува и това ражда вътрешната идея на Крейг, ако вкара на Барса, да покаже кой сега е истинският "тайгър". Което и прави. Тия дни феновете на Ливърпул след автогола на Рийзе си мислеха: Защо ли тогава Белами не беше избрал по-сериозен стик?
Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини