Корупция тормози 45% от българския бизнес

Корупцията е посочена като основен проблем пред бизнеса от 45.91% от фирмите в България показва проучване на Enterprise Surveys, направено по поръчка на Световната банка.

От анкетираните 19.8% очакват да им се наложи да дават подаръци, за да си осигурят държавен договор, 6.15% биха се възползвали от корупционните практики при срещи с данъчните, а 2.11% - за да получат разрешително за дейност.

До неформални плащания на официални лица, за да бъде задвижен бюрократичният апарат са готови да прибегнат 16.1% от фирмите.

Този процент бил доста по-нисък от средния за страните от Източна Европа и Централна Азия, където той е 33.9%.

На второ място сред от основните пречки пред бизнеса е престъпността, посочена като един от главните проблеми от 28.1% от фирмите.

Много висок у нас е делът на компании, които плащат за охрана - 75.13%.

В региона и в 157-те държави, проучвани от Световната банка, той е около 60%.

Но най-сериозният проблем пред българският бизнес според 23.33% от фирмите е данъчната администрация. 28.36% от компаниите са на мнение, че данъците са главна пречка пред дейността им.

Висшият мениджмънт прекарва средно по 17.37% от времето си, за да се справи с бюрократичните изисквания от правителството. В региона този процент е едва 5.64%, а във всички държави 7.63%.

21.26% от българските фирми посочват, че лицензите и разрешенията са сред основните пречки пред бизнеса им. За да се получи разрешение за строителство са необходими почти 136 дни, а за лиценз за дейност малко повече от 48 дни.

Сериозен проблем е инфраструктурата. Захранването с електроенергия на новопостроени обекти у нас закъснява средно с 85 дни, а в региона закъснението е средно 17 дни.

Проблемни са и водопроводната мрежа и осигуряването на телефонната връзка.

Силни страни на българските компании са иновацията и технологията. 22.25% от тях притежават международно признати сертификати за качество, при среден процент за региона 12.61%.

Само 46% от българските фирми имат собствен сайт в интернет.

Проучвани са били 1015 български фирми. От тях 386 са малки, 407 средни и 222 големи. 889 са български,а 126 са чуждестранна собственост.

В същото време анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара сред 259 германски фирми, работещи в България, цитирана във в. "Монитор", показала, че германските инвеститори са оптимисти за нашата икономика.

64% от германските компании оценяват икономическото състояние на фирмите си като добро, 70% са оптимисти за икономическото развитие на България, а 49% планират да инвестират повече.

80% от фирмите очаквали увеличение на оборота през 200 8 г., 57% заявили, че ще назначават още персонал.


Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини