Световните борси забиха нос

Азиатските капиталови пазари се понижават за втори пореден ден днес, като най-губещи бяха финансовите компании, които се повлияха от опасенията за продължаващи загуби и нови отписвания на активи.
Акциите на австралийските банки Commonwealth Bank и Westpac бяха широко разпродавани на борсата в Сидни, след новината от UBS за решението им да заделят допълнителен финансов ресурс, с който да покрият недостига на ликвидност. Японската компания Toray пък пропадна в Токио, след като обяви по-слаби от очакваното прогнози за бъдещи печалби. За сметка на това обаче, минната компания BHP Billiton се покачи до рекорден връх за годината, с оглед спекулациите за придобиване на голям пакет от акциите й от китайска компания.

Регионалният индекс MSCI изгуби 1.3% до 142.50 пункта, като всички 10 индустриални групи в него отбелязаха спад. Така измерителят е с 9.7% по-слаб в сравнение с началото на годината. Японският индекс Nikkei 225 отбеляза понижение с 1.05% до 13 111.89 пункта, а борсата на Южна Корея бе затворена заради провеждащите се в страната избори.

„Проблемът с ипотечната криза е огромен", коментирал е сингапурски анализатор пред Bloomberg. „Само погледнете колко милиарди долара банкови активи бяха отписани през последните месеци и сами преценете, дали това е края", продължава коментара си той.

Американските капиталови пазари също се понижиха вчера, като широкият индекс Standard & Poors 500 се раздели с 0.5% от стойността си до ниво от 1 365.54 пункта. Инвеститорските настроения бяха помрачени от по-слабите тримесечни доклади на компаниите, както и от предупреждението на ФЕД за наближаваща рецесия. Протоколът от последното заседание на централната банка даде сигнал, че банкерите очакват сериозно икономическо забавяне и затова хвърлят всички сили, за да подпомогнат икономиката дори с цената на завишена инфлация.

Слабото представяне на Wall Street от вчера накара инвеститорите да се чудят, дали печалбите от миналата седмица ще успеят да бъдат запазени до следващата, когато на дневен ред ще са отчетите на финансовите гиганти JPMorgan Chase, Merrill Lynch и Citigroup. Индустриалния индекс Dow Jones изгуби 0.3% от стойността си вчера и приключи на ниво 12 576.44 пункта.

Тази сутрин доларът продължава да се котира без особени изменения към еврото, след като спекулантите са в изчаквателна позиция преди утрешните заседания на ЕЦБ и Британската банка. Въпреки че не се очаква лихвено съкращение от Европейската централна банка, пазарните участници ще следят за по-силна промяна в тона на председателя й Жан-Клод Трише, което може да доведе до разпродажби на евро. В момента курсът евро-долар се котира при ниво от $1.5730, а долар-йена на Y102.25. Барел петрол струва точно $108.65, а трой-унция злато $915.

След слабото представяне на европейските фондови борси вчера, днес континенталните индекси отново светят в червено в унисон с общите пазарни настроения. По-важни икономически данни за Еврозоната днес ще са свързани с информация за БВП от последното тримесечие на миналата година в12:00. В 16:30 пък председателят на ФЕД Бен Бернанке ще направи изявление, а веднага след него (17:00) ще научим повече за продажбите на едро в САЩ през февруари.

Родната ни фондова борса започна сесията със силен оптимизъм, като само половин час след началото оборотът минава над 8 млн. лв., а индексите са рязко нагоре.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини