Работещите бедни в Европа

Споразумение между българските синдикати и синдикатите на Великобритания ще бъде подписано в петък в Лондон, съобщи президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, предаде репортер на БГНЕС.

По думите на Тренчев само в Лондон има около 40 000 българи. Чрез споразумението ще им се оказва подкрепа с информиране, брошури и съвети на място за това колко е важно да получат легални работнически права и какви ползи и изгоди могат да имат от това. Това е второ такова споразумение по рода си, първото от страна на Великобритания е било подписано с Полша.

Според данни представени днес на пресконференцията покупателната способност на европееца е в застой. Увеличаването през последните месеци на цените на енергийните носители и на хранителните продукти са поставени с много ниските увеличения на заплатите, влошават се още повече жизнения стандарт на работещите. Европейските работещи са все повече производителни и квалифицирани, но печалби от това извличат единствено предприятията.

Неравенствата в Европа бързо се задълбочават. През 2005 г. 20% от хората с най-високи доходи са печелили пет пъти повече от 20-те процента работещи с най-ниски доходи. Застоят на заплатите на нарастваща част от населението продължава да контрастира с нарастващото богатство на малцинството в него. Двайсетте най-високо платени президенти на европейски консорциуми печелят средно по 8,5 милиона евро годишно или 300 пъти повече от средния европейски работещ.

Жените, младежите и мигрантите са тези, които особено страдат от дискриминация в заплащането.

По настоящем разликата в заплащането между мъжете и жените е 15% и не се забелязва тенденция за намаляването й.

Над 300 милиона работещи в обединена Европа (или един на всеки 7) получават ниска заплата.

Все повече се говори за работещи бедни в Европа. /БГНЕС
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини