"Единна валута" за измерване на посещенията в българските сайто

В края на 2007 г. от Nielsen o­nline осъзнахме, че вече е дошъл правилният момент да създадем "единна валута" за измерване на посещаемостта на българските сайтове, казва в интервю за в. "Капитал" Мануел Монтанари.

Според него българският пазар на интернет реклама напомня на Италия или Испания през 2001 г. Но сега консултантът отбелязва по-отворения подход от страна на доставчиците на съдържание.

"Българският пазар на онлайн реклама се развива с много бързи темпове, по-бързо от други държави. Технологията също напредва, увеличава се и достъпът до високоскоростен интернет", посочва Монтанари.

Партньор на Nielsen o­nline в България е фирмата "Ноема".

България е една от първите страни от Централна и Източна Европа, с които работи Nielsen o­nline. "След като се срещнахме за първи път с местните ни партньори преди няколко месеца, процесът се задвижи много бързо и така на българска земя подписахме най-големия си договор за региона", казва консултантът.

Той обяснява как работят услугите на Nielsen o­nline:

"Партньорите ни вграждат в кода на собствените си уебстраници специални тагове. Всеки път, когато сърфирате в такъв маркиран сайт, вашият браузър изпраща подробна информация на нашите сървъри.

Избрахме обработващите машини за България да се намират в Италия, тъй като връзката до там е по-надеждна за местните доставчици на интернет (другите варианти са Великобритания и Дания).

Изграждането на център за данни тук е проблем, тъй като искаме услугата да се извършва при неутрални условия, така че процесът да е възможно най-независим. Получените резултати са собственост на уеб издателите, които могат да правят каквото си поискат с тях".

Методологията на измерванията е защитена срещу злоупотреби, обяснява представителят на Nielsen o­nline.

"Смятаме, че измерваме само трафик, реализиран от истински човешки същества, а не от автоматизирани програми. Тук включвам и софтуер, чиято цел е да създаде фалшиви импресии на даден уебсайт - практика, добила особена популярност през последните няколко години. За тази цел разчитаме на алгоритми, които не мога да разглася.

Така например, ако от едно и също куки регистрираме 600 импресии за десет минути, това означава, че техният източник не е реален човек. Не взимаме предвид тези данни.

Също така искаме да сме сигурни, че издателите на съдържание са маркирали правилно своите сайтове с тагове. В нашия случай държим те да са поставени в дъното на страницата, така че да отчетем една импресия само когато е заредена напълно.

В интервюто се дават примери за опити за мамене на системата - фалшификации тип iframe forgery.

"С промяна по кода на една страница тя може да дава данни за трафика на съвсем друг сайт. Така, без да осъзнавате, докато браузвате в една страница, всъщност пращате данни за друга. Мисля, че за първи път в България бяхме помолени да намерим решение за този проблем", казва Монтанари и дава пример:

"Да речем, че сте вградили код на Google Analytics в своя блог, който измерва неговата аудитория. Средно той отчита, че привличате 100 импресии и 10 уникални посещения всеки ден.

Ваш приятел, който също поддържа блог, въвежда код, който копира вашата страница върху неговата, без това да се вижда. Когато някой браузва, той вижда оригиналния сайт, но Google Analytics го отчита като посетител на другата страница.

Като демократична система, интернет позволява много подобни измами. Специално за България разработихме специални тагове, които проверяват дали URL адресът на всяка една импресия принадлежи на същия домейн, изписан в лентата на браузъра.

Вероятно ще използваме натрупаната тук практика, която да приложим и в други държави."

В отговор на въпрос може ли да гарантира, че показват точния брой на уникалните посетители, Мануел Монтанари казва:

"Ние не следим уникални потребители, проследяваме броя на уникалните браузъри. Искаме това да е ясно за доставчиците на съдържание и рекламодателите.

Категорични сме, че критерият уникален браузър не означава уникален потребител.

Друго предизвикателство е и дублирането на кукитата. Това се получава, когато сърфирате с два различни браузъра, например Mozilla Firefox и Internet Explorer. По този начин ще привлечете повече от един проследяващ файл на месец, вероятно и на ден.

Има и потребители, които сърфират, без да приемат cookie-файлове. В България техният брой е по-мaлък от 2%, цифрата в световен мащаб е около 3.5%".

През следващите седмици Nielsen o­nline възнамеряват да започнат да задават анкети на онлайн аудиторията. В началото на май вече ще има резултати, които вероятно ще бъдат публикувани.

Nielsen o­nline смята да замести измерването на импресии с времето, прекарано от потребителите в браузване.

"Преди няколко месеца добавихме инструмент, който отчита точно това. Смятаме, че този критерий ще става все по-важен в бъдеще. Но всъщност няма да премахваме нищо, предлагаме и двете функции. Импресиите са необходими за оценяване на една рекламна кампания, примерно за излъчването на банери.

Напълно е възможно да предлоим тази метрика и в България. Зависи изцяло от нуждите на доставчиците на съдържание и рекламните агенции", казва консултантът.

В края на интервюто той допълва, че в края на август компанията ще пусне нов продукт на пазара, който консумацията на видеоклипове. Чрез Java скрипт ще се събира информация колко пъти средно е гледано видеото, колко време е гледано и т.н.

В България в началото на май ще започне публикуване на демографския профил на онлайн аудиторията. А до края на годината системата ще може да дава данни не само на месечна, седмична или дневна база, но и на всеки час.

Мануел Монтанари е в Nielsen o­nline от 2001 г. Тогава работи за налагането на метричната система в Италия. Четири години по-късно се присъединява към екипа, занимаващ се с пазара на Европа, Близкия изток и Африка.

Монтанеро завършва висшето си образование по компютърно инженерство в Политехническия университет в Милано. В Nielsen o­nline той отговаря за всички специални проекти и техническото развитие на онлайн метриката за региона.


Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини