7 причини за появата на наднормено тегло

За наднорменото тегло се пише и говори все повече, но въпреки това процентът на хората с излишни килограми непрекъснато нараства. Като основна причина за това специалистите сочат драстичната промяна в начина на живот на човека през последните десетилетия и последвалите от това физиологични и психически изменения, на които човешкият организъм не може да даде адекватен отговор.

1. Животът ви е непрекъснато движение.
Не се наспивате, на работа се храните със сандвичи, а основното ви хранене е късно вечер или дори през нощта.
Нарушенията в хранителното поведение несъмнено ще доведат до появата на наднормено тегло. Старайте се да закусвате по-обилно, а вечер да приемате лека храна, състояща се основно от бързо усвояващи се въглехидрати.
Хроничното недоспиване също нарушава изработването на храносмилателни ферменти.

2. По цял ден сте на бюрото, през останалото време не слизате от кола, а вечерта прекарвате на дивана пред телевизора.
Липсата на достатъчно движение (хиподинамията) е процес, при който организмът няма за какво да изразходва усвоените калории. Изходът е един и то просто - увеличаване на физическото натоварване, което ще способства за активизиране на обмяната на веществата и симпатичната нервна система (тя отговаря за отслабването). Дори ако се занимавате с танци или плуване (т.е. несилови упражнения) без всякакъв проблем постепенно ще се освободите от натрупаните мазнини.

3. Прекарвате труден момент от живота си и имате само една радост – напук на всичко да се наядете до насита и да лежите на дивана.
Установено е, че 30% от хората пълнеят на "нервна почва", в състояние на депресия. Понякога вълчият апетит и покачването на теглото са единствените признаци на едно психично заболяване. В този случай се нуждаете най-вече от правилна психотерапия и препарати, които да премахнат тревогата и да подобрят настроението ви.

4. Свръхпроизводство на хормони
Забелязвате, че лицето ви е станало по-кръгло, бузите ви са придобили червен оттенък, а върху тялото ви растат повече косми. Тревожи ви и високото кръвно. При жените често е нарушен месечният цикъл, а мъжете страдат от намалена потентност...
Това се случва при по-голямо производство на хормони на надбъбречните жлези (глюкокортикоиди). Причината може да бъде наличието на някаква инфекция или злокачествено образувание в надбъбречните жлези, заболяване на отдел от мозъка (хипофиза или хипоталамус) или приемането на препарати, съдържащи глюкокортикоиди (те се назначават най-често при ревматизъм или възпаления).

5. Страдате от хронично заболяване - на бъбреците, сърдечно-съдовата система или имате проблеми с храносмилателните органи.
В организма ви се задържат течности. Те се проявяват външно, когато тяхното количество превиши 5 литра. По този начин телесната ви маса се увеличава с 5-7%. Това заболяване трябва задължително да се лекува.

6. Покачването на теглото е съчетано с кожен сърбеж, често уриниране, влошено зрение, жажда.
Това са типичните признаци на диабета от 2 тип. Трябва незабавно да потърсите помощ от ендокринолог, да си направите кръвен анализ и да изследвате задстомашната си жлеза.

7. Преживявате т.нар. хормонален стрес - бременност, климакс, пубертет.
През тези периоди се извършва пренастройване на организма и свързани с това колебания в теглото. Смята се, че най-трудно е да се свалят излишните килограми, натрупани през последните два месеца от бременността.
Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини