Денят 17 март: Свети Патрик, Брюкселският договор и Емпайър Стейт Билдинг

През 1903 г. в София 21 български индустриалци основават Съюз на българските индустриалци, а през 1965 г. е създаден Съюзът на архитектите в България.


През 1943 г. на 17 март четиридесет и трима депутати от мнозинството начело със заместник-председателя на парламента Димитър Пешев изпращат изложение до премиера срещу антисемитските действия на властите.
Преди седем години Министерството на външните работи изгони трима дипломати от мисията на Москва у нас. Мотив за решението е "несъвместимостта на действията на някои руски дипломати с клаузите на Виенската конвенция".
По света: В 461 г. умира Свети Патрик, покровител на Ирландия и ирландците, един от най-почитаните християнски светии. На него са посветени над 2000 катедрали и църкви по света, най-известна от които е катедралата на Свети Патрик в Дъблин, построена през 1192 г.
Провъзгласено е Кралство Италия (1861 г.).
През 1930 г. в Ню Йорк започва строежът на 381-метровия Емпайър Стейт Билдинг.

В Москва се провежда първото изпитание на танк Т-34 (1940 г.) - среден по големина танк, използван от Червената армия по време на Великата Отечествена Война.


Навършват се 50 години от подписването на Брюкселския договор: През 1948 г. е подписан Брюкселският пакт, между Франция, Великобритания и държавите от Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург). С него се създават основите на първата следвоенна организация в Европа с военна насоченост - Западен съюз.


През 1959 г. китайските власти потушават с насилие протестна демонстрация в столицата на Тибет - Лхаса. Това води до масово въстание в цял Тибет, в което загиват повече от 65 хиляди въстаници, а Далай Лама XIV е принуден да напусне страната и се заселва в Индия. Тибет и бунтовете в него днес отново са водеща тема в световното внимание.


През 1969 г. Голда Майер става първата жена, която заема длъжността министър-председател на Израел.

ЦСКА елиминира шампиона „Ливърпул" с 2:0 след продължения в Европейския клубен шампионат през 1982 г.


На 17 март са родени: Готлиб Даймлер, германски инженер, създател на първия мотоциклет (1834), Валтер Хес, носител на Нобелова награда за физиология и медицина (1881), поетът Георги Братанов, сръбският актьор Велимир Бата Живойнович.


Навършват се 70 години от рождението на Рудолф Нуреев, най-известния балет-майстор на ХХ век.
На 17 март умират: Франсоа дьо Ларошфуко, автор на "Размишления", физикът Кристиан Доплер, бащата на руската авиация руският конструктор Николай Жуковски.
Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини