Китай се опитва да овладее кризата в Тибет

Десет души са убити при вчерашните сблъсъци в столицата на китайския автономен район Тибет Лхаса. Това съобщи днес китайската официална информационна агенция Синхуа. Представител на тибетските власти уточни пред агенцията, че всички жертви са невинни цивилни, загинали при пожарите в Лхаса.

Сред тях фигурират двама търговци и също толкова служители на хотел, уточни той. Западен представител съобщи, че е видял труп на полицай - информация, която не е официално потвърдена от китайска страна. Тибетски жители на Лхаса заявиха пред базираното в Съединените щати радио "Свободна Азия", че действителният брой на жертвите е около 80 или повече. Вчерашните протести са най-кървавите в Лхаса от антикитайския бунт през март 1989 г. Обстановката в столицата на Тибет тази сутрин беше спокойна. Градът е блокиран от силите за сигурност. По улиците патрулират танкове и военни коли.
Тонът на китайските власти се втвърди тази сутрин. Те настояха хората, взели участие в демонстрациите, незабавно да се предадат и обещаха да проявят снизходителност към онези участници в протестите, които се предадат на полицията до вторник. 24 часа след края на протестите Китай наруши пазеното досега мълчание. Според агенция Синхуа безредиците са довели до смъртта на 10 цивилни граждани. 10-ма невинни, загинали при големия пожар на пазара в град Лхаса. Става въпрос за двама търговци и хотелски служител. Отново според официалната държавна информация – монасите са нападнали с ножове етнически китайци, двама полицаи са били ранени. Нищо обаче не се съобщава за жертвите в редиците на протестиращите, поне засега.

В същотото време протести на тибетски будистки монаси избухнаха и в северозападната китайска провинция Гансу, където китайските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, за да разпръснат най-голямата демонстрация, съобщиха тибетски организации, предаде АФП.
Основните протести се проведоха в района манастира Лабранг, един от най-големите будистки храмове извън Тибетския автономен регион, оповестиха от "Международна кампания за Тибет" и "Кампания за свободен Тибет".
"Срещу тълпата били изстреляни гранати със сълзотворен газ," каза говорителят на базираната в Лондон неправителствена "Кампания за свободен Тибет" Мат Уитикейс, който се позова на очевидци. От хотел в Сяхе, където се намира манастирът, заявиха по телефона за АФП, че е имало демонстрация, като срещу участниците в нея е бил използван сълзотворен газ.

Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини