Футболистите с червени фланелки по-често печелят

Успехът на футболистите, които са облечени в червени фланелки, включително "Манчестър юнайтед", "Ливърпул", "Арсенал" и "Нотингам форест", не е съвпадение, твърдят британски учени в изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".


Специалисти от Университета в Плимут и в Дърам са анализирали резултатите на 68 английски футболни клубове в продължение на 60 години (между 1946 г. и 2003 г.) и са стигнали до извода, че парите, тактиката и талантът не са толкова важни за успеха на играчите, колкото фактът, че носят червени фланелки. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Sports Sciences.


Отборите, облечени в червено, от всички 68 клубове по-често са печелели, когато са играли в родината си. Най-малко победи имат футболистите, носещи жълти или оранжеви фланелки. Междинно положение заемат играчите в сини или бели екипи. Резултатите са били подобни и когато играчите са играли далеч от Великобритания, когато футболните отбори носят различни цветове фланелки.


В природата червеният цвят често се свързва с мъжка агресивност и перчене. Изследване на учени от Дърам е показало, че състезателите в червени екипи имат по-голям успех по време на олимпийски състезания по борба.


Според проф. Робърт Бартън от дърамския университет има няколко възможни обяснения за факта. Първо, с времето феновете може подсъзнателно да са били по-силно привлечени към клуб, носещ червено, и така клубът постепенно е развил ресурсна база и е станал добър.


Второ, носенето на червено може да води до психологическо надмощие на терена, като увеличава самоувереността на играчите, а изнервя противниците им.


Има и едно по-прозаично обяснение - че червените фланелки по-лесно се виждат и това води до по-точни пасове между играчите от червен отбор. Има и изключения от правилото - футболистите на Бразилия, петкратен носител на Световната футболна купа - играят в жълто.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини