Намериха откраднати от НДК картини

Полицията откри двете откраднати картини от НДК, които бяха изложени за 130-та годишнина от Освобождението на България от турско робство

Две картини бяха откраднати от юбилейната художествена изложба „130 години Освобождение", която беше закрита преди няколко дни в Националния дворец на културата.

Едната е „Съединена България" на Николай Павлович, а втората открадната творба е „На Шипка всичко е спокойно" на Верешчагин.

Веднага, след като се разбра за кражбата, директорът на Националната художествена галерия Борис Данаилов обясни, че той не е подкрепял изложбата да е в НДК, защото това е рисково място.

Заедно с това той се ангажира с експертното мнение, че картините не представляват интерес за някой колекционер от чужбина, но имат ценна историческа стойност за България. Според Борис Данаилов откраднатите творби няма да бъдат изнесени извън страната.

Директорът на Двореца Христо Друмев съобщи, че на видеокамерите, които са поставени в НДК се вижда фигура, изнасяща картини. Записите са предадени на 4-то РПУ.

Той сподели, че лично министърът на културата е настоял изложбата по случай 130-годишнината от Освобождението на България да бъде открита в НДК поради липса на друго по-подходящо място.

"Това не е комерсиална изложба, никой не спечели стотинка от нея, ние хвърлихме доста пари за охраната, осветлението, подредбата", допълни директорът на НДК. Той подчерта, че Дворецът е осигурил 4-ма охранители, които да работят на 3 смени.

Според него собствениците на частни колекции, които са дали свои картини за изложбата, са го направили с колебание и малко страх.

Според него кражбата не е извършена от чужденец, тъй като картините имат историческа стойност основно за България. Друмев призова „да се оглеждаме за наши гадни сънародници, които си позволяват да крадат реликви".

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини