Танковете “Майбах” отиват на търг или в музея

Всички немски танкове "Майбах", които са били извадени от военните съоръжения край южната ни граница, са на съхранение в складова база на МО в Ямбол.
До края на март държавна комисия ще определи по-нататъшната им съдба, съобщи за БТА началникът на складовата база Илия Илиев.

Една част от придобилите напоследък популярност немски танкове щели да послужат за музейни експонати, други ще бъдат продадени на търг, допълни Илия Илиев, без да посочва броя на охраняваните машини.

Започнал е огледът от евентуалните купувачи по обявената тръжна процедура за продажба на куполи и части от съветските танкове Т-34. Машините са останали по огневите точки на южната ни граница, като предварително са били "демилитаризирани" - срязани са затворите и са пробити оръдията им, каза Илиев.

След като военните съоръжения по южната ни граница окончателно са изгубили своите функции, екипи на Българската армия от началото на февруари започнаха да изваждат немските танкове от техните укрепления и да ги превозват до складовите бази.

"Майбах" са от типа на леките танкове (13-14 тона), въоръжени със 76-милиметрово оръдие. Произведени са преди Втората световна война. По южната ни граница са били разположени в периода между 1955 и 1957 г., посочиха военни специалисти

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини