Албанската мафия – лидер на подземния свят

Четири са основните мафиотски кланове в Албания: фамилиите Кула, Абази, Борици и Брокай.

Най-големият и опасен мафиотски клан в Албания е фамилията Кула, контролираща наркотрафика от Турция, контрабандата на оръжие и албанската имиграция в Италия.


Основният бизнес на фамилията Абази се припокрива в голяма степен с този на Кула.

Те са специалисти в трафика на оръжие и наркотици, докато колегите им от клана Борици, освен че се занимават наркотици, са номер едно в проституцията, където си партнират успешно с някои италиански престъпни групи.


В четвъртата групировка Брокай са замесени много бивши политици и служители на албанските тайни служби. Те също се занимават с наркотици, оръжие и проституция.

Под вещото ръководство на четирите клана не е учудващо, че организираната престъпност в братско Косово също процъфтява.

Там обаче фамилиите са по-малки и в момента наброяват около 30.

Заедно обаче тези 30 престъпни синдиката са основна част от световната организирана престъпност и са замесени не само в наркотрафик, но и в трафик на оръжие, цигари, крадени коли, проституция, рекет, пране на пари, изнудване и т.н.

По данни на сръбския вестник „Блиц" косовските албанци вече са съумели да се преборят за престижното второ място сред наркомафиите в света.

Сред косовските мафиоти най-силни са клановете Келменде, Шабани и Лука. Албанските мафиотски фамилии от Косово прекарват контрабандно 4-6 тона хероин месечно, а стойността на дрогата се изчислява на 2 милиарда долара годишно.

"Тази печалба по оценка на германската, италианската, чешката и други европейски полиции се изпират през над 200 частни банки и обменни бюра, които са в ръцете на албански мафиотски фамилии. Парите се перат и чрез козметични магазини и салони, отворени в Италия, Великобритания, както и чрез много кафенета в Западна Европа. Най-голямата част от придобитите по престъпен начин пари се легализират в Албания, смятана за най-големия център за пране на пари, както и за трафик на дрога на Балканите", пише в доклад на сръбската полиция за организираната престъпност в Косово.

"65 % от цялото количество дрога на различните пазари в цял свят минават през Косово, а на европейския пазар 90 % от хероина се контрабандира през Косово. Албанските престъпни групи от Косово контролират над 80 % от трафика на хероин в Европа. От 38 милиона долара, колкото албанската мафия е придобила албанската мафия през 1999 г. от наркотрафик, печалбата на тези престъпни наркогрупи през последните десетина години е нараснала на няколко милиарда долара", се казва още в доклада.

Албанците също така държат 40 % от пазара на хероин в САЩ.





Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини