Ураганът "Ема" уби деветима в Европа

Най-малко девет души загинаха, десетки са били ранени днес при преминаването на урагана "Ема" през седем европейски страни, предадоха осведомителните агенции, позовавайки се на спасителни служби.

Ураганът засегна Австрия, Германия, Холандия, Швейцария, Чехия, Унгария, Полша.

В Австрия загинаха четирима - двама немски туристи в Тирол, чийто тампер бил завлечен в езеро, шофьор на такси в Залцбург - от срутване на скала на пътя, и мъж, смазан в колата си от паднало дърво в Долна Австрия.

В столицата Виена вятърът е бил със скорост 110 км/ч., а в Горна Австрия - 190 км/ч. Спряно е билодвижението на влаковете между Залцбург, Линц и Грац.

Трима души са загинали в Германия, други са били тежко ранени от паднали дървета. Рискови ситуации е имало в най-западните райони на Германия, където вятърът е носил на десетки метри разстояние откъснати метални табели и части от покриви.

Близо до Бон експресен влак се е блъснал в паднало дърво, препречило линията.

Бурята лиши 10 000 домакинства от електричество. Отнесени са покривите на десетки къщи. Ветровете са повредили електропроводи и са причинили значителни щети. Затворени за движение са цели участъци от автомагистрали.

Най-висока степен на опасност - "червено" бе обявена днес в западните и северозападните райони на Унгария заради ураганните ветрове. Според прогнозите на Националния метеорологична служба силата на вятъра може да достигне в тези райони до 110 км/час.

Бурните ветрове донесоха и проливни дъждове с градушка. Фронт на рязко захлаждане премина днес сутринта през територията на Унгария и Чехия, където температурата спадна с 10 градуса.

В Будапеща силният вятър нанесе щети на покривите на някои къщи и наруши работата на светофарите в унгарската столица.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини