Еврото не мирясва, петролът върви нагоре

Еврото продължава с рекорди трети пореден ден. При 1.5208 долара за евро се извършваше търговията днес в Токио. Стойността на британския паунд достига до 1.9882 долара.

В САЩ инвеститорите не се повлияха от оптимизма на президента Джордж Буш за развитието на американската икономика и останаха разочаровани от данните за увеличаване на безработните и продължаващите проблеми в банковата сфера.

Буш беше заявил, че гледа с оптимизъм към бъдещето и въпреки забавянето на икономиката, страната няма да бъде засегната от рецесия.

В същото време управителят на Федералния резерв Бен Бернанке предупреди за възможни фалити на малки банки.

Цената на петрола отбеляза пореден рекорд и късно снощи лекият суров петрол за кратко се търгуваше за 103 долара за барел. В края на деня в Ню Йорк контрактите достигнаха до 102,59 долара.

Спред анализаторите пазарите са изнервени от нарушените доставки от Нигерия и северен Ирак. Тази сутрин и Еквадор спря износа заради разрушен петролопровод.

В резултат в азиатските сесии тази сутрин търговията беше подновена с нов рекорд на цената на американския тип петрол - 103,05 долара за барел. Лондонският сорт брент достига до 101,27 долара.

Има прогноза, че цената може да се качи още, тъй като се очаква на 5 март ОПЕК да намали квотите за добив на петрол.

Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини