"ЕСКОМ" подарява високоскоростен интернет за тридневния маратон по програмиране за ученици в Смолян

„Еском“ в Смолян ще осигури напълно безплатно високоскоростен интернет за провеждането на първото по рода си Регионално състезание по програмиране за ученици -Хакатон, което ще се проведе в рамките на три дни в Смолян.

На 2 юни приключи срока за регистрация на участниците, като за състезанието Хакатон са за направили заявка 41 ученици. Хекатон е маратон за програмиране, чиято цел основно е създаването на софтуер, като в повечето случаи има образователни и социални цели. В него участват не само програмисти, а и хора с иновативни идеи- графични дизайнери, мениджъри на проекти, които работят заедно по проект на определена тема.

На 3 юни от 14: 30 ч в зала 247 на Община Смолян ще бъдат представени нови технологични методи за рекламиране и промотиране на туризма. На Общинския съвет ще се представят изработените по време на състезанието препоръки за развитие на Информационните технологии в родопската община.

Основната идея е да се покаже постижимостта на компютърно базираните технологии (ИТ) за реализиране на творчески проекти свързани с Туризма и създаване на среда за развитие на младите хора и децата в община Смолян в сферата на информационните технологии.

Маратонът по програмиране ще се проведе в два последователни дни- в две основни направления- Уеб сайт и Програмиране. Екипите, които се регистрират за участие ще мерят умения по Информационни технологии, информатика и визуални изкуства, като ще бъдат подпомагани от млади и креативни ментори,специалисти в определена област.

Състезанието се реализира благодарение на Виваком Регионален гранд, НЧ Бъдеще сега, АТА 48 ООД и с любезното съдействие на Община Смолян и РИО Смолян.
На 5 юни, след приключването на определеното време за работа, всеки един екип публично ще представи проектите си, а тричленното жури ще определи победителите.


СмолянБГвести.нет

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини