Български инструмент ще лети с "Чандраян-1"

Първата лунна мисия на Индия - "Чандраян-1", бе пренасрочена и ще се състои в първата седмица на юли, съобщи сайтът www.hindu.com. Свързаният с мисията персонал работи извънредно, за да реши въпроси, които се отнасят до полезния товар и изстрелването на апарата.

Поставяме си за цел да сме готови в края на юни, така че стартът на "Чандраян-1" да бъде осъществен в първата седмица на юли, заяви учен, свързан с мисията и пожелал анонимност. Лунната мисия първоначално бе насрочена за април т.г.

От Индийската организация за космически изследвания настояват, че няма сериозни проблеми. Целта е да се гарантира, че всички системи са добре тествани, увериха от организацията. 525-килограмовият лунен орбитър ще отнесе със себе си 11 инструмента, включително 6 от чужбина - два от САЩ и по един от България, Великобритания, Швеция и Германия.

Нормално имаме 2-3 инструмента на борда на спътник, заяви ръководителят на проекта "Чандраян-1" М. Анадурай. За пръв път разполагаме с 11 инструмента от различни институции. Трябва да сме сигурни, че работата по интегрирането им е удовлетворителна, допълни той. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини