Колко струва любовта?

Цената на любовта остава трудна за определяне, показват серия различни проучвания преди деня на влюбените 14 февруари, пише ВВС.

И все пак изглежда мъжете ще трябва да се бръкнат дълбоко за празника, особено тези на възраст между 25 и 34 години. Свети Валентин се превърна в индустрия за милиони.


Според анкета, реализирана по поръчка на PayPal, британците ще похарчат средно 71,25 паунда (139,18 долара) за подаръци, или около 15% от седмичната си заплата.


Проучване на сайта за сравняване на цени uSwitch.com пък показва, че един от всеки трима не може да си позволи да празнува Свети Валентин, а средната сума, похарчена за партньора, ще бъде 22,69 паунда.


Цветята и шоколадът са начело на класацията за подаръци за празника, мнозина обаче очакват да бъдат разочаровани от подаръка си, според анкета на Alpharooms.com.

Проучване на Halifax, цитирано от сайта moneyhighstreet.com, пък показва, че мъжете планират да похарчат за 14 февруари значителни суми от кредитните си карти. Средно притежателите на кредитни карти на Острова са дали 44 паунда за цветя и 82 паунда за вечеря навън на празника миналата година.


Изследването сочи още, че 20 на сто от мъжете биха използвали кредитна карта, за да купят бижу за Свети Валентин или за рожден ден.


Освен получилите подаръци, от празника се облагодетелстват и производителите на рози като например Индия, където се отглеждат най-много рози в света, съобщава AFP. Базираната в Бангалор компания Karuturi Networks, която отглежда цветя в Индия, Кения и Етиопия, е изнесла около 18 млн. рози за Европа и други пазари за Свети Валентин, което е четири пъти повече от миналогодишните продажби.


В САЩ пък, според Националната федерация на магазините за продажби на дребно, средният потребител ще похарчи 122,98 долара за любимия си, пише Michigan Journal. Това е малко над похарчените за празника през 2007 г. 119,67 долара.


Според проучването, проведено сред 8447 потребители, общо 17,2 млрд. долара ще бъдат похарчени за 14 февруари тази година.

61 на сто от запитаните са заявили, че ще участват по някакъв начин в празника.


Изпитани фаворити като сладкишите, цветята и бижутата се очаква леко да отстъпят по популярност като подаръци. Близо 48 на сто от потребителите ще купят сладкиши, 35,9 на сто – цветя, а 11,8 на сто - дрехи.


По данни на компанията за картички Hallmark близо 190 млн. картички ще бъдат разменени в страната за празника. Свети Валентин е вторият по продажби на картички празник за Hallmark след Коледа.


За домашните си любимци се прогнозира американците да похарчат за 14 февруари 367 млн. долара.


Традиционно мъжете харчат повече от жените за празника, като тази година се очаква средната изразходвана сума от тях да бъде 163,37 долара спрямо 84,72 долара от страна на жените.


Източник: investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини