Странният цвят на кожата е показател за различни заболявания

Различните цветове на кожата на лицето могат да са показател за проблеми и заболявания на различни вътрешни органи. За какво говори цветът на лицето и може ли той да помогне за навременно откриване на заболяването, както и за точното му диагностициране?
Червеният

Червеният цвят на лицето свидетелства за заболяване на сърдечно-съдовата система и най-често за порок на сърцето. В този случай се препоръчва да се потърси съвет от кардиолог.

Посинялото лице

Появата на посинял цвят върху челото, бузите и устните свидетелства за наличието на хронични заболявания на белите дробове, пред всичко за емфизем и бронхиална астма. Посетете терапевт или пулмолог.

Бели петна

Ако върху бузите ви са се появили бели петна, а самата кожа е бледожълта, може да имате астеноневротичен синдром (изтощение плюс невроза) или вегетосъдова дистония. За да изясните причината, потърсете съдействие от невропатолог.

Бледото лице

То е един от характерните признаци на анемията. При това заболяване е бледа не само кожата на лицето, но и вътрешните повърхности на устните и клепачите. В този случай няма да ви се размине без помощта на хематолог.

Кафявият цвят

Той се появява върху скулите под формата на петна и свидетелства за болест на бъбреците или инфекциозно заболяване на пикочния мехур. Посетете уролог.

Зеленият цвят

Появата му говори за заболяване на жлъчката, цироза на черния дроб или развитие на злокачествено образувание. Потърсете помощ от гастроентеролог.

Жълтият цвят

Жълтият цвят и жълтите петна по лицето са признак за възпаление на черния дроб или жлъчката. Незабавно потърсете хепатолог - специалист по заболяванията на черния дроб.

Разбира се, тези съвети имат вторичен характер и могат да ви бъдат от полза само при своевременното откриване на заболяването в неговия ранен стадий.

При всяко съмнение за проблеми в здравето потърсете своя личен лекар, както и консултация със съответния специалист.


Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини