Отгледаха челюст в корема на пациент

Финландски учени присадиха на мъж горна челюст, получена от негови собствени стволови клетки. В продължение на девет месеца трансплантантът растял в корема на самия пациент, съобщава ABC News.

За създаването на челюстта специалистите от института по регенеративна медицина към университета в Тампере са използвали стволови клетки, получени от мастната тъкан на 65-годишния пациент.

В продължение на две седмици те са били култивирани в специален хранителен разтвор, след което са били отделени т. нар. мезенхимални стволови клетки – незрели клетки, от които могат да се образуват костна тъкан, мускули и кръвоносни съдове.


Клетките са били преместени в специална триизмерна подложка-носител от биоматериал /калциев фосфат/ и били поставени за девет месеца в корема на пациента. Образувалият се трансплантант е съдържал не само костна тъкан и мускули, но и кръвоносни съдове, съобщиха изследователите.


По време на операцията трансплантантът е прикрепен към черепа на пациента, а артериите и вените били съединени с кръвоносните съдове на шията с помощта на микрохирургична техника.

Собствената челюст на пациента били отстранена преди това поради доброкачествено раково образувание.


В момента състоянието на пациента бързо се подобрява, разказа на пресконференция ръководителят на изследването Риита Сууронен. На външен вид не може да се предположи, че той е бил подложен на такава процедура, съобщи тя.


Успехът на специалистите от Финландия открива нови пътища за лечение на тежки увреждания на тъканите и прави перспективата за създаване на органи "по поръчка" по-реална, смятат изследователите.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини