ИТ специалисти: Да спре регистрацията на фирмите

Компютърни специалисти призовават фирмите да не се пререгистрират, тъй като новият търговски регистър не гарантира сигурността на личните им данни. Те са направили петиция, под която са се подписали 80 души. В нея се настоява сайтът на регистъра brra.bg да бъде спрян.

Повод за петицията е, че при сканирането на фирмените дела и качването им на сайта на регистъра копия от личните карти на собствениците на дружествата стават общодостъпни през интернет. От Агенцията по вписванията, която сега отговаря за регистрацията на фирмите, обаче продължават да публикуват личните карти, тъй като законът ги задължава да качват всичко в електронен вид. "Липсват основни технически принципи при предоставянето на лични данни, които да гарантират поне минимална сигурност срещу злоупотреби", твърдят ИТ специалистите.

Освен това според тях много хора, които не искат с личните им данни да се злоупотребява, в момента не пререгистрират фирмите си и така рискуват да загубят името си, което да бъде заето от друг. Те могат да съдят държавата и Агенцията по вписванията за тази загуба, пише в петицията. Авторите й предлагат спешно да бъде създадена комисия от експерти, които да променят технологията за събиране и предоставяне на данни и документи.

Агенцията по вписванията се допита до комисията за личните данни как да процедира, но още няма решение.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини