Търсят живот на спътник на Юпитер

Експедиция от няколко космическа апарата планират да изпратят към Юпитер и неговия естествен спътник Европа руски и европейски учени, каза за "Интерфакс-АВН" директорът на Института по космически изследвания към Руската академия на науките академик Лев Зельонъй.

"В момента институтът участва в интересен нов проект, за който засега никой нищо не е чувал.

Това е проект за изследване на Юпитер. Проектът "Лаплас" предвижда сложна многоспътникова експедиция към Юпитер. Главната задача обаче ще бъде изследването на неговия спътник Европа, където под дебел слой лед е открит океан с течна вода", каза Зельонъй.

Той посочи, че скоро проектът ще бъде включен в програмата на Европейската космическа агенция за периода 2015-2025 г. Проектът предвижда в орбита около Юпитер и Европа да бъдат изведени два космически апарата.

Руските учени обаче предлагат в програмата да бъде включен и трети спускаем апарат, който да извърши кацане на повърхността на Европа.

"На повърхността на Европа има много разломи и пукнатини, образували се при падането на метеорити. Те пробиват многокилометровия слой от лед. При това на повърхността бива изхвърляна течна вода, която веднага замръзва.

Планира се спускаемият апарат да кацне на един такъв разлом, да разтопи половинметров слой лед и да започне да търси най-прости форми на живот", разказа руският учен.

Там, където има океан, може да се е зародил живот и най-любопитното място в Слънчевата система след Марс от тази гледна точка е спътникът Европа, подчерта той.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини