Британче състави речник на тийнейджърския жаргон

Люси ван Амеронген, британско момиче на 13 години, е написало пособие за възрастни, което ще им помогне в общуването с техните деца. Книгата "Езикът на тийнейджърите от А до Я" ("A-Z of Teen Talk") се е превърнала в бестселър, в най-популярния подарък за коледните и новогодишните празници във Великобритания, твърди в. "Таймс".

Авторката на речника Люси ван Амеронген учи в Челтнъмския девически колеж. Твърди се, че именно тук се е родила думата "чав" - евтино и вулгарно облечен представител на низшите слоеве в града. Люси се заела да съставя речника, след като родителите й се оплакали, че не разбират нищо, когато тя разговаря със сестрите си - 11-годишната Рози и 23-годишната Ейми.

При това ученичката на елитния колеж не използва бандитски жаргон, а думи, които са в речника на обикновените тийнейджъри. В резултат на упорития труд на Люси са били събрани около 300 думи и изрази, които са напълно неразбираеми за хората на повече от 20 години.

Когато момичето предложило книгата си в пет издателства, три веднага откликнали. В резултат момичето е получило хонорар от 1000 английски лири, а трудът му е бил отпечатан и се предлага срещу 5 лири. Много скоро Люси е получила предложение за второ издание, но засега не е отговорила.

Много думи са написани така, както ги употребява sms-поколението. Повечето конструкции не могат да бъдат преведени на друг език, но има и универсални понятия. Например, "ванилен" е скучен, а "плесен" са родителите.

Самата Люси се надява, че речникът й ще помогне на родителите по-добре да разбират децата си. Тя съзнава, че сленгът е многостранно явление, към което подрастващите се отнасят доста творчески.

А ето и част от краткия речник: бомба (Da Bomb) - нещо великолепно, потресаващо; край (Ends) - място, район; грац (Gratz) - благодаря; нит? (Nnit) - междуметие, превръща всяко изречение във въпросително; клингон (Klingon) - малко дете, което страшно дразни каката или баткото си; дебел, мазен (Phat) - отличен, прекрасен, красив; обезмаслен (Phat-free) - антоним на "мазен", лош, грозен; шизъл (Shizzle) - обект на възхищение; ванила, ванилен (Vanilla) - нещо скучно; ца (Za) - пица
Източник: ittechnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини