Корабът "Ванеса" два пъти отказал помощ, Кметът на Бургас отменя празничните ритуали на Йордановден

Българският кораб "Ванеса", който потъна в Керченския пролив, бил предупреждаван за сложната метеорологична обстановка в региона, но по време на бедствието два пъти отказвал помощ.

Това заяви за Интерфакс Ихор Крол, шеф на пресслужбата на украинското Министерство на извънредните ситуации (МИС), съобщи NEWSru.com.

Георги Желев е един от моряците, загинали вчера при потъването на българския кораб "Ванеса" в Керченския пролив. Той беше старши механик на кораба, съобщи спасеният член на екипажа Николай Димитров, цитиран от сайта NEWSru.com.

Димитров не успял да разпознае второто тяло, открито вчера от спасителите. От 11-те души на кораба - 10-те българи, членове на екипажа, и украинския лоцман, осем все още са в неизвестност, посочва ИТАР-ТАСС.

Самият Димитров е силно измръзнал и е изпратен на лечение в реанимацията на централната районна болница в руския гр. Темрюк.

По предварителни данни "Ванеса" е построен преди 35 години. Според експерти вероятна причина за корабокрушението е повреда в борда на кораба, ударен от вълна.

Спасителните операции, започнали вчера, продължиха цяла нощ, отбелязват руски агенции. Представители на руското МИС, органи на реда, граничари, медици и началници на пристанища са включени в регионален щаб за спасяване на моряците, създаден в Краснодарския край.

Според щаба лошото време "може да възпрепятства днес активната издирвателна дейност".

Вълните в зоната на бедствието са високи от 2 до 3,5 м, скоростта на вятъра достига 30 м в секунда, температурата на въздуха е минус 12-14 градуса. Корабите, включени в издирването на моряците, бързо се обледеняват.

Днес обаче в морето ще излязат буксири, ще излетят и хеликоптери от Русия и Украйна, за да участват в спасителните операции. На разсъмване граничари започнаха оглед на териториите около бреговата линия, посочва ИТАР-ТАСС.

Мобилните екипи, действащи по крайбрежието, разполагат с необходимата издирвателна апаратура, средства за огрев, лекарства и дрехи.

Според украинското МИС още не е открит спасителният сал палатка, с който бил снабден българският кораб. Това дава надежда да бъдат намерени и други живи членове на екипажа, заяви Ихор Кол.

За роднините на моряците от "Ванеса" действат горещи телефони с номера 8-86148-522-54 и 8-6148-524-63, допълва NEWSru.com. Кодът за Русия е 007.

Кметът на Бургас Димитър Николов отменя празничните ритуали на Йордановден, заради трагедията с бургаските моряци, съобщиха от община Бургас.

Веднага след като бъдат потвърдени имената на загиналите, в общината ще бъде обявен траурен ден.

На Йордановден в Бургас се отменят литийното шествие в 11 ч., както и ритуалът по хвърлянето на кръста в морето. Вместо тях от 11,30 ч. на площада пред църквата "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде прочетена заупокойна молитва за загиналите моряци от кораба "Ванеса".

"Това е огромна трагедия за Бургас. Общината ще направи всичко възможно да подпомогне семействата на загиналите в този тежък момент", каза Димитър Николов. Отмяната на ритуалите е съгласувана със сливенския митрополит Йоаникий.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини