17-годишна изобрети устройство за почистване на замърсени реки

    17-годишната Пейдж Браун измисли нов начин за извличане на вредния фосфор от местните водоизточници в дома си Бангор, Мейн. Откритието и донесе награда Global Good Proze и 150 000 долара за обучение в колеж.

    След като извлякла гел, познат като алгинат, от водорасли младата дама смесила веществото с алуминий и магнезий. От получената смес оформила топчета и ги поставила между зъбите на шнола за коса, фиксирана с пяна.

    Целта на Браун била да спре разрушителния процес известен като еутрофикация, при който хранителни вещества (в този случай фосфор) се отделят от органични материали като изсъхнали листа и трева и замърсяват екосистемите след всяка буря. Всичко това може да доведе до силен растеж на водорасли във водата.

    С времето тези допълнителни водорасли консумират кислород, който иначе би бил оползотворен от близките растения и животни. Възможно е да произведат и токсин, вреден за хората при консумация. В крайна сметка цели видове риби и растения могат да загинат, само защото едно от хранителните вещества доминира във водата.

    За да изпробва устройството си, Браун измерила какво количество фосфор ще успее да извлече изобретението и от проба на водата, взета от поток в Бангор. Тя оставила устройството в няколко проби с различно съдържание на фосфор. Гелът от водорасли абсорбирал хранителното вещество.

    Впоследствие тя използвала спектрофотометър – машина, която заела от учителя си по химия в гимназията, която излъчва лъч светлина през водата, за да провери химичния и състав, и да прецени успеха си.

    След края на 7-месечния експеримент, открила, че изобретението и, което тя нарича скеле абсорбирало 127 милиграма фосфор на грам скеле. Забележителен резулат за устройство изработено от материали на стойност 3 долара.

    Теоретично е възможно всеки грам от скелето да почисти 254 литра вода замърсена с 0.5мг/л фосфор, което се смята за високо ниво на замърсяване.

    Друго предимство на изобретението на Браун, е че то е напълно биоразградимо. Използваното скеле може да поставите в земята, то започва да действа като капсула с бавно освобождаване и позволява на фосфора да навлезне в почвата и да подхрани посевите. Устройството има две важни роли: то действа като филтър за местните водоизточници и второ замества фосфор съдържащите фертилизатори.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини