Най-младият български евродепутат към младежите от Смолян: "Крадете" бизнес чрез "Еразъм за млади предприемачи"

    При голям интерес започна семинарът за младежи, организиран от евродепутата Владимир Уручев в Смолян. За да се запознаят с възможностите за кандидатстване по различни програми с европейско финансиране, в залата се събраха десетки млади хора, повечето от които студенти във филиалите в града.

    „Скромността в Европа не е голямо качество, трябва да имате самочувствие“, призова кметът на Смолян Николай Мелемов. Домакин на форума е Младежката организация на ГЕРБ в Смолян, а като първи лектор еводепутатът Андрей Новаков веднага разчупи официалната атмосфера и прикова вниманието на връстниците си. 27 годишният Новаков е най-младият депутат от България, член е на бюджетната комисия в Европейския парламент и представи възможностите на програма „Еразъм за млади предприемачи“ и „Еразъм +“.

    Той обясни, че идеята за семинара е да се запали инициативността на младите хора, защото само до вчера възможностите за финансиране по европейски програми и инструменти са 481, пари има, но е нужна повече хъс и самочувствие.

    С непринудения език на поколението от края на 90-те младият депутат започна представянето с импровизиран експеримент, в който попита присъстващите колко от тях са пътували по програма „Еразъм млади предприемачи“. От присъстващите около 80 души в залата се оказа, че нито един не е имал тази възможност. Данните за България като цяло са трагични, защото през последните пет години едва 90 души са кандидатствали по тази програма.

    На този фон от Италия, за същият период, от възможностите на стипендията за бизнес обучение са се възползвали 900 младежи с идеи за бизнес.

    Новаков обясни, че това, с което се започва е идея облечена в бизнес план, кандидатстване по програмата, която осигурява стипендия за обучението в чужбина.

    „Отивате и крадете занаят, разбира се това не става без ваше участие, стипендията от 1200 евро не може да покрие всичките ви разходи, но от дивана пред телевизора няма как да направите бизнес“, призова депутатът, който определи себе си като разбивач на митове за безхаберието и необразоваността на младите българи, които остават в родината.

    Повече информация за възможностите по програмите и начина на кандидатстване на адрес: ec.europa.eu/erasmus-plus,

    както и в социалните мрежи: f Erasmus +

    Щиляна Чакърова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини