Джипитата в Смолянско протестират: Ние сме против рекета от лимити, бумащината и пръстовите отпечатъци, но никой не иска да ни чуе

    Днес общопрактикуващите лекари в Смолянска област излезнаха на протест срещу пробелмите в системата. Има очаквания, че от понеделник ще бъдат подкрепени и от лекарите специалисти от доболничната помощ. Като цяло смолянските медици се изправиха срещу нормативен хаос, нарастваща бумащина в ущърб на пациентите, липсата на направления и въвеждането на пръстови отпечатъци, което тотално ще спъне работата им.

    "54 общопрактукуващи ефективно протестират в регион Смолян- това са 98% от сдружението на ОПЛ в Смолянска област", обяви председателят на Сдружението д-р Снежана Бакърова. Тя уточни, че джипитата са получили подкрепата на Районната колегия на БЛС в Смолян, както и тази на специалистите от доболничната и болнична помощ.

    „Ние сме против правилата наложени в закони и наредби, изписани от МЗ като указания за работа- те не подобряват, а затормозяват работата ни, бумащината се увеличава и все по-малко ще се обръща внимание на пациентите. Ние сме тук, за да изразим несъгласие срещу административното им налагане“, обобщи д-р Бакърова същността на протеста.

    „Изразяваме несъгласие срещу лимити и рестрикции и в диспансерната дейност, която е основна за общопрактикуващите лекари. Това е рекет, който ни притиска в ъгъла и няма как да творим медицина. Ние сме тук за да кажем „не“ на пръстовия идентификатор- той няма да има никакво знаечиние за подобряване на работата ни, напротив опашките пред лекарските кабинети от тук нататък ще стават все по-големи, ще има все повече недоволни пациенти, и недоволни лекари“, прогнозира шефката на смолянските джипита.

    Като цяло лекарите от доболничната помощ в Смолянска област, които в този протест са подкрепени и от колегите си от специализираната болнична такава, са против липсата на диалог при вземането на решения, нормативния хаос, както и промените, които не само са взети без тяхно съгласие, но и ще рефлектират върху цялото съсловие. Протестиращите медици от Смолян и региона единодушно се обявиха против внушенията, че недоволството им е за допълнителни пари и по-високи лекарски заплати, а настояват за диалог и решаване на порблемите, като се вземат предвид техните предложения, които ще подобрят работата.

    „Искаме да се привлече вниманието на институциите, за да обясним проблема, да предложим простички неща за подобряване на работата. Не искаме оставки а търсим диалог, за да има правилно развитие на нещата“, допълни др- Бакърова. Лекарите са категорично против и въвеждането на пръстовите отпечатъци, които според тях не само са ненужни и няма да подобрят работата им, но и ще влошат положението и ще доведат до огромни опашки пред кабинетите и хаос в отделения.

    Дали протестите ще продължат ефективно и на 30 март за целия ден или за няколко часа, или ще подкрепят символично стачкуващите колеги от страната, смолянските общопрактикуващи лекари ще решат на събрание по-късно днес.

    Щиляна Чакърова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини