Лавини на Витоша, двама загинаха

Двама туристи загинаха на Витоша, затрупани от лавина.

Днес рано сутринта екип от 14 планински спасители от софийския отряд на ПСС и две спасителни кучета са започнали издирването в паднали лавини на двама туристи, предприели изкачване от хижа Алеко към горна станция на влек Заека, съобщи БЧК.

Сигналът, че не са се прибрали цяла нощ е получен в Централния денонощен пост на ПСС в 04:00 часа от техен близък. В сряда вечерта те си направили снимка, която изпратили на свои приятели и казали, че тръгват надолу.

Въпреки изключително бързите и адекватни действия на спасителите, двамата туристи са намерени без признаци на живот, затрупани в лавина, съобщават още от БЧК.

Планинската спасителна служба предупреждава отново, че рискът от лавини остава висок. Безопасни са само маркираните пътеки и обработените ски писти.

Районът около хижа "Алеко" не е безопасен. Паднали са няколко лавини, при опасност, туристите да ползват и мобилното приложение, което ще улесни спасителите, съветват още от ПСС.

Пет лавини са паднали само през изминалата нощ в района на Стената на Витоша. Едната лавина може би не е спонтанна и е предизвикана от туристите, предположи спасител.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини