Жълт и оранжев код за обилни снеговалежи в събота

    Жълт и оранжев код за обилни снеговалежи е обявен за събота за северозападната половина на страната и в планините на Южна България. Оранжевият код е в сила за 8 области. Това са Кюстендил, Перник, София, София област, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново, показва картата на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

    Синоптиците прогнозират, че в тези области ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 15 см, а на места и до 20. Снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката ще се усложнява, предупреждават от НИМХ.

    Оранжевият код предупреждава, че времето е опасно. Синоптиците съветват хората да бъдат готови за обширни области със сняг, които водят до смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

    Жълт код е обявен за 13 области. Това са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив и Стара Загора.

    Според прогнозите ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 10 см. С продължаване на снеговалежите и очакваното усилване на вятъра обаче обстановката ще се усложнява.

    Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Затова метеоролозите съветват гражданите да бъдат внимателни.

    Според прогнозата на Европейския център за средносрочни прогнози в София през следващите дни снежната покривка ще бъде до около 40 см.

    Синоптиците прогнозират, че започналите валежи до утре на обяд ще обхванат цялата страна. От северозапад ще продължи да нахлува студен въздух. Минималните температури ще са между минус 2 и плюс 3 градуса. През деня в по-голямата част от Северна и Западна България ще вали сняг и ще образува снежна покривка. Над останалата част от страната, където температурите ще са положителни, валежите ще са от дъжд. В Югоизточна България количеството им ще е значително, прогнозират още метеоролозите. Привечер вятърът ще се усили и ще има преспи и навявания.

    Очакваните максимални температури ще са между 0 и 5 градуса. Валежите ще продължат, а снежната покривка ще се увеличава.



     
    Източник: news.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини