Нови двама заподозрени за атентатите в Париж

Двама нови заподозрени за атентатите в Париж са активно издирвани от белгийската и френската полиция, съобщи белгийската федерална прокуратура.

Става въпрос за двама мъже, засечени с фалшиви документи за самоличност на унгарската граница заедно с главния заподозрян за атентатите Салах Абдеслам, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Следователите са установили, че Абдеслам е ходил в Унгария два пъти през септември. 
На 9 септември е преминал граничен контрол на австрийско-унгарската граница, заедно с двама души, които представили фалшиви лични карти, съобщи прокуратурата.

По-рано стана ясно, че седмиците преди атентатите в Париж Салах Абдеслам е посетил Австрия, Гърция и Унгария. Според унгарските власти докато е бил в Будапеща Абдеслам е набирал хора, които да участват в атентата, съобщи френският вестник 20 minutes,

По време на пресконференция в четвъртък говорителят на унгарския кабинет не цитира имена.

„Един от основните организатори на атаките в Париж е бил на гарата Келети в Будапеща, където е формирал екип от намиращи се там мигранти, които са отказали да се регистрират. Той е напуснал страната с тях“, посочи говорителят.

В четвъртък белгийските власти повдигнаха обвинение на още двама заподозрени във връзка с атентатите в Париж. С това лицата, обект на съдебно преследване в рамките на белгийското разследване, стават осем

Самир З. и Пиер Н. са били задържани в неделя, предявени са им обвинения в "участие в дейностите на терористична група" и се намират в предварителен арест. 

Самир З. - французин, роден през 1995 г., който живее в брюкселския квартал Моленбек - е бил задържан на брюкселското летище Завентем на път за Мароко. 

Мъжът е заподозрян, че се е опитал да стигне до Сирия поне два пъти и е бил част от обкръжението на Билал Хадфи, един от камикадзетата, самовзривил се край "Стад дьо Франс". 

Пиер Н., роден през 1987 г., с белгийско гражданство, бил задържан при обиск в дома му в Моленбек Сен Жан, откъдето са и самовзривилият се пред парижко кафене Брахим Абдеслам и брат му Салах, който продължава да се издирва.

В четвъртък срокът на временното задържане на двамата бе удължено с един месец. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини