ДПС започва битка с недействителните бюлетини

Без недействителните бюлетини на изминалите местни избори ДПС са щели да бъдат втора политическа сила
В това е убеден лидерът на движението Лютви Местан, който се изправи пред представителите на медиите, за да разчете изборните резултати и след балотажа на местния вот.

Местан обърна специално внимание на големия брой недействителни бюлетини и ги определи като доказателство за несвършена работа от самите партии. 
„Ако ги нямаше тези недействителни бюлетини, още на тези избори ДПС щеше да е втора политическа сила. Това е факт от гледна точка на политическата воля на избирателя, която при недействителна бюлетина не се отчита", заяви ДПС председателят.

Именно заради това той обяви, че движението сезахваща със задачата да сведе до минимум недействителните бюлетини на следващи избори. „Ще разгърнем огромна по мащабите си обучителна кампания далеч преди местните избори", обеща Лютви Местан.

В прочита си на изборните резултати той се спря на четири критерия, по които се оценява представянето на една или друга политическа сила на местните избори - брой спечелени кметове на общини, брой общински съветници, брой кметове на кметства и брой общи гласове.

От ДПС обаче разглеждат резултатите по тези критерии само за партийните листи, но не и тези на широките коалиции. „Ако имаме предвид претенциите на всеки един от участниците, че си имат кмет, ще се изправим пред парадокса за 265 общини да имаме избрани над 1000 кметове", обясни Местан и се зарече: „Няма да се наредя на дългата редица на многото победители, съобщавам фактите такива каквито са".

От общо 2 833 000 действителни бюлетини ГЕРБ са спечелили 871 000 гласа, БСП - 287 000, ДПС - 267 000 гласа и Реформаторски блок - 169 000 гласа.
ДПС е трета политическа сила с минус 20 000 гласа в сравнение с БСП и далеч по-напред от всички участници в местните избори", разчете тези данни лидерът на движението. Той обаче зачеркна това - да се сравняват гласовете на партията от изминалия сега местен вот и последния парламентарен, а причината е принципът на уседналостта в Изборния кодекс.

ДПС губи обективно на местен вот около 150 000 гласа, защото горе-долу толкова са нашите избиратели от чужбина и във вътрешността на страната, които са лишени от правото си на глас", обясни Местан.

Въпреки призива за несравняване, ДПС лидерът се похвали, че в сравнение с предишни местни избори движението сега е увеличило резултата си. „И то без нито един корпоративен глас", увери Лютви Местан и свали очилата си, за да „могат камерите да проследят очите му, когато го казва".

Никой не може да уличи ДПС за купуване на гласове. Купеният вот не само, че не е ресурс за ДПС, това е най-големият ужас на ДПС. Най-страшният бич за ДПС, който ерозира точно потенциала ДПС", се зарече лидерът на движението.

Новата кауза на ДПС е да върнат политиката към морално-идейните й основи, стана ясно още от следизборната пресконференция на движението.

По отношение на втория критерий - брой кметове на общини, от ДПС изчислиха, че са втора политическа сила, тъй като ГЕРБ имат 118 кмета, ДПС - 33, БСП - 32, а РБ - 7.С традиционно силно представяне по критерия кметове на кметства, се похвалиха от движението. След втория тур на изборите от партията на Бойко Борисов са първа политическа сила с 991 кмета, а ДСП отново втора с 864 кмета.

Лютви Местан обърна внимание отново и на т.нар „стратегия за елиминиране или измитане" на ДПС
Тази стратегия се провали. Партията е жива и ДПС постигна целта си", отсече той. ДПС председателят призова и за това резултатът на движението да не се събира с резултата на други политически партии. „Комично е да бъдем пакетирани по резултат с БСП - това е несериозно, нелепо. Ако някой има намерение да се сгуши под мощното рамо на бат Бойко, това си е негов проблем", заяви Местан.

На въпрос дали вижда грешки в Изборния кодекс Лютви Местан отново обърна внимание на недействителните бюлетини. „465 хиляди недействителни бюлетини трябва да бодат очите и съвестта ни. Много са грешките в Изборния кодекс", отбеляза Местан и обеща - „Ние ще бъдем един от двигателите на промени в Изборния кодекс".
Все пак от ДПС виждат и своите неуспехи на тези избори. „Загубихме няколко традиционни за нас общини - Гърмен, Исперих, Кубрат", призна лидерът на партията.

Именно в това е силата на ДПС - да извлича неуспехите си и да чете предупредителните знаци на избирателя си, увери Местан.

Той изтъкна, че големият избирател на движението наказва всяка една грешка на партията. „Тези резултати в традиционните райони разбиват на пух и прах мита за вързания избирател на ДПС. Много е трудно да се пребориш за доверието на избирателя на ДПС", коментира още загубите Местан и се зарече - „Ние ще извлечем тежки уроци от загубените общини."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини