Владимира Янева не се яви в съда по делото ”Червеи”

Бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева трябваше да застане на подсъдимата скамейка по т.нар. афера "Червеи". Тя обаче не се яви в съда. Заедно с нея обвиняем по делото е ексшефът на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Владимира Янева обаче не се яви на първото заседание по делото, но депозира чрез защитника си молба, че иска процесът да премине по общия ред, а не при съкратено съдебно следствие, съобщиха БТА и БНР. Тя не е длъжна да присъства в съдебната зала, тъй като предвиденото по закон наказание за престъплението, в което е обвинена, е под 5 години. 

Съдът днес се произнесе по искането на прокуратурата за отвод на съдебния състав. Според държавното обвинение съдия Иван Коев не трябва да гледа делото срещу Янева, защото тя му е бивш началник и той би бил предубеден. 

Съдия Коев обаче заяви, че ще гледа делото професионално и бившите му служебни отношения с Янева няма да му попречат. Магистратът отбеляза, че не се чувства настроен срещу Янева или по никакъв начин не проявява симпатия към нея по-голяма от тази към останалите му колеги. 

Коев е третият магистрат, избран със системата за случайно разпределение след два избора и два отвода. Те бяха на съдиите Петя Крънчева и Виолета Магдалинчева.

Съдът не даде ход на делото днес защото заради изчакване на позициите на страните за това как трябва да се гледа процесът, не бяха призовани свидетелите и вещите лица. 

За следващата дата на делото ще бъдат призовани 20 свидетели. На 20 октомври съдът ще се произнесе и дали делото да се разглежда публично или не. 

Прокуратурата поиска днес процесът да бъде засекретен частично за да не се разкрият конкретни действия по прилагането на специални разузнавателни средства и за организацията и структурата на ДАНС. Според защитата обаче това би било безпредметно, тъй като класифицираната информация по делото е изгубила своята секретност след вече е била публикувана в интернет. 

Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила специални разузнавателни средства в нарушение на Закона за СРС.

Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без тази система да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Заради обвиненията Янева бе принудена да подаде оставка. 

Тодор Костадинов е обвинен, че на 12 септември 2013 г., на 12 ноември 2013 г., на 28 януари 2014 г. и на 25 март 2014 г. е съставил шест официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред Янева като доказателство за тези обстоятелства. 

На 12 септември 2013 г. и на 28 януари 2014 г. пък той съставил две искания за използване на СРС, а на 12 ноември 2013 г. и на 25 март 2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на СРС по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър". 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини