Русия реагира със заплаха на новината за нови американски ядрени бомби (видео)

Разполагането на нови ядрени оръжие в Германия може да принуди Русия да излезе от Договора за ракетите със среден и малък обсег. Това заяви руският депутат Виктор Озеров, който е председател на комитета по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията, горната камара на руския федерален парламент, предаде БГНЕС.

Германската телевизия ZDF вече съобщи, че се подготвя разполагането на нови американски ядрени бомби от типа B61-12 в база на германската армия в провинция Рейнланд-Пфалц. Изданието се позовава на документи на бюджетното ведомство на САЩ. Същите бомби вероятно ще бъдат на разположение още в турската база "Инджирлик" и италианската "Авиано". В интервю за агенция "Спутник" представител на Пентагона заяви, че САЩ не смятат, че нарушават каквито и да е договори по ядрените оръжия.

Озеров отбеляза, че в момента Русия изцяло изпълнява задълженията си по споменатия договор, но излизането от договора може се окаже една от ответните мерки.

„Ако Германия иска да се запише в ядрения клуб с помощта на американските ядрени бомби, то с такова решение тя ще стане заложничка при възникването на конфликт“, поясни депутатът.

B61-12 е първата подобна бомба с прецизно насочване и с малка мощност, която дори може да се настройва. Досегашните авиационни бомби са с точност от 110-170 метра от центъра на избраната цел, докато B61-12 пада в радиус не повече от 30 метра. Бомбата е с ядрен заряд с 50 килотона тротилов еквивалент. Експерти твърдят, че по-голямата точност повишава ефективността до осем пъти.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини