Гласувайте за имената на откритите екзопланети!

    Годината е 2262. Човечеството е в средата на седмото космическо състезание. Буш Шестнадесети стои пред очакваща тълпа. "Избрахме да отидем до планетата Спокойна Риба  през това десетилетие - не защото е лесно, а защото е трудно", съобщава той, последван от бурни аплодисменти, имитирайки речта на Кенеди "избрахме да отидем до Луната". После се качва на совалката, например.

    Объркани сте? Не ви обвиняваме. Спокойна Риба е само едно от многото имена, които Интернационалния Астрономически Съюз (ИАС) е избрал за 32 екзопланети в 20 планетарни системи. За предварително одобрените имена, които са от смислени до напълно странни, сега може да се гласува от публиката. Победителите ще бъдат обявени в средата на ноември, като гласуването приключва на 31 октомври тази година. Гласуването започна на 11 август на основното събрание на ИАС в Хонолулу, Хавай.

    Това си е голяма работа. За пръв път планетите извън Слънчевата система ще бъдат официално именувани. Общества и клубове бяха поканени да предложат имена, измежду които ИАС избра няколко. Малко, ако и толкова, от избраните за именуване екзопланети са потенциално обитаеми светове - повечето са газови гиганти, по-големи от Юпитер, и много по-големи от Земята.

    От доста време се обмисля именуването на екзопланети. В момента те всички са обозначени според звездата им и реда, в който се намират. Това обикновено води до сложни имена като PSR 1257+12 b, първата планета, намерена извън Слънчевата система. Това първо гласуване ще опита да опрости идентификацията на далечните планети.

    Някои от избраните имена изглеждат сравнително нормални. В системата упсилон Андромеда, например, имена като Саган, Азимов и Лондиниум са сред предложените. Другаде обаче нещата стават по-странни. Например за екзопланетата Фомалхаут б, едн общество предлага да бъда наречена Спокойната Риба, "за да напомня на всички да се забавят и да се насладят на красивото нощно небе, точно както една спокойна риба". Други пък са в памет на хора като Нийл Армстронг, описателни имена като Пръстенопясък, и... Звездни Зайчета.

    Стигането до това ниво обаче е отнело известно време, имайки напредвид, че първата екзопланета е открита преди две десетилетия. Сега, с около 2000 потвърдени планети, процесът на именуването им се оказва доста тежък. Вместо да минава една по една, ИАС реши да запази оригиналната именна система, като само някои да получават по-запомнящи се имена.

    Е, какво чакате? Влезте тук и почнете да гласувате, за да не се налага да казваме на извънземните, че сме именували планетата им Спокойна Риба.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини