Вестник "Съперник" успя да прилапа договор за 360000 лв. от община Перник

Изображение 1 от 21
    Обръщение на Гражданско сдружение "Активни за Перник" към гражданите на общината

    ГС "Активни за Перник" вече предупреди пернишката общественост, че местни медии се готвят да похарчат 360000 лв. от бюджета на фалиралата ни община за т.н. "медийно отразяване". Всъщност не пернишките медии, а само една медия ще се опита да усвои цялата сума от 360000 лв. И това е вестник "Съперник".

    Договорът, с който сдружението ни разполага, е сключен между общината и фирма "ХЕРМЕС 1992" ЕООД на 30 юни 2015 г. По все още неизвестна причина тя е била и единствения участвал в спечелването на поръчката. Фирмата е издател на вестника и се управлява от Ана Лазарова Петрова, съпруга на общинския съветник от БСП, Иван Петров.

    Прави впечатление, че за пореден път интересите на общината не са защитени по никакъв начин:

    Първо - предметът на договора е формулиран така, че да дава неограничена свобода на изпълнителя по отношение на тиража, в който да бъде отпечатван вестника и териториалния обхват на разпространението му. Общината не е поискала и да ѝ бъде предоставян отчет за продадените количества поне на месечна база. Това са все неща, от които една нормална община би трябвало да се интересува, ако иска да знае доколко ефективна е била в процеса на осведомяването на гражданите си. Чрез така формулирания предмет на договора, а именно: "да публикува обяви, съобщения и други текстове , свързани с дейността на община Перник" на практика нищо не задължава вестника да излиза в определен тираж и да бъде въобще разпространяван някъде. А това е меко казано недопустимо! Едва ли вестник в тираж от 100-200 екземпляра с обхват на разпространение само в гр. Перник би оправдал целите, за които му се плаща толкова щедро!

    Второ - срокът на договора е определен на 2 години, но по-нататък в текста е преформулиран така, че същият да може да се прекрати предсрочно "при изчерпване на финансовия ресурс", т.е. - ако парите се усвоят за по-малко от 2 години. Елементарен анализ показва, че при около 252 работни дни в годината само със сключването на този договор вестник „Съперник” си е осигурил нетен приход от 600 лв. на ден! За тази сума община Перник би могла да започне да издава собствен ежедневник, в който да публикува всичко, което ѝ е необходимо и даже да печели от това. Точно това са направили вече в редица други общини в България!

    Трето - цените за публикациите, определени в договора са: на първа страница от 0.63 лв.; вътрешна страница от 0.33 лв.; и последна страница от 0.53 лв. на квадратен сантиметър. Те са фиксирани за срока на договора и не могат да се променят. Липсва спецификация от страна на възложителя за допустимия размер на шрифта или размерите на рекламните каретата. А това дава неограничени възможности за спекулации с цел извличане на максимална печалба. Елементарна сметка показва, че за 2 години вестникът трябва да успее да публикува около 48 кв. м. реклами на първа страница, или 91 кв. м. реклами на втора страница, или 57 кв. м. реклами на последна страница. Ако усредним тези стойности на 65 кв. м. – това е площта на един средно голям апартамент, покрит с различни изпечатани общински съобщения и реклами. А има ли фарилата ни община въобще дейност, която да рекламира в такъв огромен обем?

    Сдружението ни със загриженост отбелязва, че методите на работа на общината с медиите ни най-малко не се е променил от времето на управлението на бившият кмет, Росица Янакиева. Публична тайна е, че вестникът излиза в тираж, който не позволява достигането му до всички селища в общината. По-голямата част от тиража му се разпространява само в гр. Перник. Това прави този договор всъщност поредното широко отворено кранче за безконтролно източване на парични средства. С това ние не можем да се примирим! За сключването на подобен договор вина носи както ОС, който е гласувал бюджета на общината, така и изпълняващият длъжността кмет, който го е сключил по такъв начин, че общинските интереси да останат незащитени!

    ГС „Активни за Перник” не иска и не може да се примири с безконтролния начин, по който се харчат публичните средства. Преди два месеца осъдихме общината и сме на път да се доберем до информацията как са харчени публичните средства по отношение на медиите в Перник през 8-те години на управление на Росица Янакиева. Когато се доберем до тази информация ще информираме пернишката общественост за това.

    Междувременно призоваваме кмета на общината да положи всички необходими усилия и да постигне подписването на анекс към този договор, с който да изиска от в-к „Съперник” публично да оповестява тиражите, в които бива отпечатван и да поиска гаранции от издателите на същия, че вестникът ще достигане до максимален брой читатели на територията на цялата община.

    Ако това не се случи в обозримо бъдеще - ще призовем гражданите на община Перник да помислят дали да продължат да плащат данъците си поради непрозрачното им и непрофесионално изразходване!

    Източник: perunik.com

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини