С омразата дотук, решиха интернет гигантите

Водещи интернет компании приеха новия кодекс за поведение в мрежата, изготвен съвместно с Европейската комисия и насочен срещу омразата и пропагандата на тероризъм в онлайн пространството.

Facebook, Twitter, Microsoft и YouTube са компаниите, които се договориха днес с Комисията да спазват новите правила в интернет. Те се ангажират да разглеждат в рамките на 24 часа от получаването им повечето известия за публикации в социалните медии, които съдържат омраза.

Нещо повече, интернет компаниите са съгласни да премахнат публикациите, ако е необходимо, съобщи CNET. Съгласно правилата, фирмите ще комуникират помежду си, с правителствата и правоприлагащите органи при случаите на злоупотреба.

„Няма място за насаждане на омраза във Facebook”, коментира Моника Бикерт, ръководител глобални политики в компанията. „Призоваваме хората да използват нашите инструменти за отчитане, ако намерят съдържание, за което вярват, че нарушава стандартите, така че да можем да го проучим. Нашите екипи по света ще разгледат тези доклади на часа и ще предприемат бързи действия”, допълва тя.

Същото мнение споделя и Карън Уайт, ръководител в Twitter по въпросите на публичната политика в Европа. „Оставаме ангажирани към свободното движение на потока от туитове. Въпреки това, има ясно разграничение между свободата на изразяване и поведението, което подбужда към насилие и омраза”, казва Уайт.

В допълнение към премахването на злоупотребяващи публикации, ЕС и големите компании ще се опитат да балансират речта на омразата чрез поощряване на „независими насрещни мнения” и подкрепа на образователни програми, които „насърчават критичното мислене”.

Twitter, в частност, ще се стреми чрез своята платформа да насърчи положителните мнения, да обори предразсъдъците и да се справи с по-дълбоките първопричини за нетолерантност, уточняват от компанията.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини