Планът на ЕС за имигрантски квоти пред провал

Идеята на ЕС да въведе квоти за броя на имигрантите, която всяка страна от съюза трябва да приеме е на път да се провали, след като Франция и Испания оттеглиха своята подкрепа, съобщи „Гардиън“.

Планът е част от пакета с предложения, касаещи кризата с имигранти от Близкия Изток, които се опитват да стигнат до бреговете на Европа чрез нелегални лодки през Средиземно море. В пакета е включена и реализирането на военна операция за издирването и евентуалното потопяване на лодките на контрабандистите на хора.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че подкрепя военната операция в Средиземно море, но че счита предложението с квотите за неприемливо.

„Не може да става и на въпрос за евентуалното въвеждане на квоти, тъй като Франция има правила за гранични проверки и регулиране на имиграцията.“, заяви Оланд по време на своята среща с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Неговото изявление дойде само ден, след като и Испания заяви, че ще отхвърли идеята за въвеждане на квоти.  Испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия Маргало заяви, че огромният процент на безработицата в страната няма как да и позволи да приеме още имигранти.

Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия също се противопоставиха на решението.

„Хората, които идват, защото смятат, че Европа е проспериращ континент, без дори да са наети от някоя компания трябва да бъдат върнати. Това е правилото.“, продължи Оланд.

Той обаче признава, че Германия, Швеция и Франция са приели голям брой бежанци сред имигрантите. За това и френският президент смята, че и другите страни трябва да поемат своята роля.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини