Експерти очакват икономически ръст над прогнозите

По-бързото от очакваното възстановяване на износа в началото на годината вероятно ще ревизира в посока нагоре прогнозата за ръст на БВП от 1,9 процента през 2015 г. Това се посочва в анализ на главния икономист на една от търговските банки у нас Кристофор Павлов.

Възстановяването на българската икономиката ще става все по-видимо през тази и следващата година, смята Павлов. На банковия сектор предстои преглед на качеството на активите. По тази причина част от кредитните институции ще предприемат действия по подсилване на капиталовите си позиции. Други, пред които това не стой като необходимост, ще потърсят възможности за увеличаване на портфейла си от нови кредити, коментира икономистът.

Според Павлов спредът между лихвите по депозити и кредити ще се задържи на достигнатите към момента нива поне до края на тази година. Това ще бъде съпроводено с известен спад на лихвите както по депозитите, така и по кредитите. Скоростта, с която ще протича този процес ще бъде с не повече от половин процентен пункт годишно.

Лихвите по кредитите ще започнат да намаляват с по-бързи темпове след средата на следващата година, като в дългосрочен план изглежда е налице немалък потенциал за по-нататъшен спад, а с това и за редуциране на спреда между лихви по депозити и кредити, прогнозира Кристофор Павлов.

Ако регулаторът на банковия пазар - БНБ , съумее да тласне сектора към по-бързо абсорбиране на оставащите загуби в портфейлите и бъде по-настоятелен за изкореняване на оставащите лоши практики на кредитиране и нарушенията на изискванията за отчетност и разкриване на информация, доколкото и където са налице такива, може да се очаква ускоряване на процесите на консолидация, отпадане на неефективни играчи и в крайна сметка подобряване на ефективността и рентабилността на системата, се посочва в анализа на Павлов. Според него това би трябвало да позволи и понататъшен спад на цената на кредита за домакинствата и фирмите от реалната икономика.

Възможно е средните лихви по корпоративните кредити да намалеят до около 4,50 процента в края на 2017 г. за цялата система при 5,87 процента, отчетени през март тази година, смята Павлов. Потенциалът за намаляване на лихвите по кредитите на домакинствата е може би дори по-голям - достигане на средна цена на целия портфейл от кредити на сектора от около 7,75 процента в края на 2017 г. при 9,30 процента, отчетени през март 2015 г.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини