В Китай откриха гробница от 15-и век, пълна със злато

Гробница от времето на династията Мин, пълна със злато, е открита на строителен обект в китайската провинция Нандзин.
По-ценни от златото обаче са две епитафии върху камък, които разказват историята на погребаната Господарка Мей, съобщи Дискавъри, цитирана от БТА. 

От конкубинка тя става политически и военен стратег. Епитафиите разкриват, че на 21 години Мей е била "неизмита и неподдържана жена", "наричаща се преживялата". Тя ражда син на благородник и той управлява провинция в Китай. Мей става много влиятелна и разработва за сина си "стратегии за омиротворяване на варварските племена и на далечни земи". 

Сред откритите в гробницата съкровища са златни гривни, златна кутия за благоухания, златни фиби, всички инкрустирани с диаманти - сапфири, рубини, тюркоази. Ковчегът на Господарката Мей е бил повреден от вода, но все пак са открити останки от скелета ѝ. 

Мей е била една от трите съпруги на Му Бин, властвал в югозападната провинция Юнан. Тя е била на 15 години, когато се е омъжила за 30 години по-възрастния богаташ и вероятно е била с по-нисък статут от другите две съпруги. Семейството й обаче не е било бедно. Неин пра-прадядо е бил генерал "печелил всички битки", разказват епитафиите. Животът й се променя, когато ражда син на съпруга си. 

Владетелят обаче умира само след 10 месеца и тя остава вдовица на 21 години. Живее до 45-годишна възраст. Епитафиите казват, че смъртта ѝ била причинена от болест в южен Юнан, а тялото ѝ било пренесено в Нандзин, за да бъде погребана.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини