Терористи плашат, че ще унищожат целите Балкани

Високопоставени членове на Армията за национално освобождение (АНО), която още в събота пое отговорността за случващото се в македонския град Куманово, съобщиха, че "е започнал процес на създаване на Република Илирида", пишат няколко албански електронни издания. Командир Хамди Ндрецай, по-известен като Комендант Пантера, в съобщение до агенция "Фонет" заявява, че очаква от "международните фактори" да съдействат за реализацията на тази идея. В противен случай, твърди той, ще унищожиме Балканите, а не само Македония.

 В Македония започва "обща война" на 12-ти май, обяви анонимен представител на АНО

 Междувременно в събота анонимен представител на АНО заяви пред албанската агенция "BotaSot", че акцията в град Куманово е само началото на "обща война", която ще започне на 12-ти май. "Албанските терористични групи са избрали тъкмо 12-ти май като ден, когато в Македония ще започне война, за да отмъстят за смъртта на техния комендант Харун Алия", който загина в Скопие на 12-ти май 2010 г.", информират македонски електронни издания. 

 Още преди няколко месеца в медиите изтече информация, че в някои райони на Македония започва формирането на Република Илирида

 Още преди няколко месеца в."Преса" информира, че в някои райони на Македония (предимно в местата, населени с етнически албанци - бел.ред.) тече подготовка за създаване на Република Илирида. В началото на месец септември м.г. същият Командир Пантера разпространи съобщение до медиите, в което призоваваше всички полицаи и войници албанци да хвърлят униформите на фашистката държава БЮРМ, тъй като революцията започва съвсем скоро. „Виждайки увеличаването на напрежението на фашистката държава и чудовище БЮРМ призовавам всички съратници и всички албанци, които са част от държавния славомакедонски апарат, да хвърлят униформите на фашистката държава и славомакедонската полиция”, призова Хамди Ндрецай.

 Българският премиер Бойко Борисов призова Никола Груевски да подаде оставка

 Бойко Борисов смята, че премиерът на Македония Никола Груевски трябва да подаде оставка. Това съобщават днес няколко македонски медии, сред които Точка, НОВА и Локално. "Дадох личен пример как се прави това, когато имате недоверие поради една или друга причина. Така се връща доверието", посочва Борисов в своя съвет към македонския министър-председател. 

“Македония е много важна държава за нас и службите постоянно ме информират за това, което се случва там. Сега ситуацията е по-спокойна", подчерта Борисов и допълни, че изразява съчувствие към семействата на загиналите по време на обсадата на град Куманово, която продължи повече от 48 часа. 

 По думите му "тези жертви са резултат от подялбите и проблемите в Македония", обясняват македонските електронни издания. 

 Събитията в Куманово бяха предшествани от пограничен инцидент в същия район

 На 21-ви април т.г. рано сутринта 40 въоръжени лица превзеха полицейския участък в кумановското село Гошинце и взеха за заложници четирима полицаи. Правителството в Скопие веднага обяви, че инцидентът е инспириран от бойци на УЧК, но от опозицията бяха скептични и допуснаха, че нападението е организирано от правителството, с цел да отклони общественото внимание от скандалите около подслушванията.

Русия и Сърбия пазят Груевски, най-вероятно и го финансират, твърди Ангел Джамбазки
"Категорично Русия и Сърбия пазят Никола Груевски, а и най-вероятно го финансират". Това каза днес пред Нова тв евродепутатът Ангел Джамбазки. По думите му в лицето на Македония на Балканите "имаме една малка Северна Корея”. Той допълни, че в обстановката в страната се преплитат няколко сюжета.

Войната в Македония започва на 12-ти май, съобщи анонимен представител на ОНА
"Това е само началото. Отиваме към обща война". Това съобщи в събота пред албанската агенция "BotaSot" анонимен представител на Армията за национално освобождение (АНО), която още същия ден официално отговорността за случващото се в град Куманово. "Тази война символично ще започне на 12-ти май, в чест на командир Харум Алия", разкри терористът.

 Шефът на сръбското военно контраразузнаване: Още през април предупредихме за възможни нападения в Македония

Директорът на сръбското военно контраразузнаване (vba.mod.gov.rs) ген. Петър Цветкович заяви за ТАНЮГ, че сръбските тайни служби още през април са предупредили македонските им колеги, че е възможно да се стигне до нападения в Македония. По думите му обаче някои представители на македонските служби смятали, че "тези приказки са преувеличени".

Нападателите в Куманово били албанци от Косово, Македония и Южна Сърбия
Ръководителят на сръбското военно контраразузнаване ген. Петър Цветкович заяви, че членовете на терористичната група в Куманово били предимно от Косово. Сред тях обаче имало отделни лица от Македония, както и от населените предимно с албанци райони на Прешево, Буяновац и Медведжа (днешна Южна Сърбия), допълва сръбската телевизия Пинк.

Част от Запада подкрепя Велика Албания, обяви шефът на сръбското военно контраразузнаване
Част от Запада подкрепя създаването на Велика Албания, обяви шефът на военното контраразузнаване на Сърбия ген. Петър Цветкович, цитиран от ТАНЮГ. Според него това си проличавало както от някои политически изяви, така и от отразяването на събитията от Куманово.

Прокуратурата отреди мярка задържане на терористите от Куманово
Прокуратурата за преследване на организирана престъпност и корупция завърши с разпита на трийсетте членове на въоръжената група, след което беше внесено предложение за задържане, съобщава македонският електронен портал "Курир".

 Обявиха националността на 30-те задържани терористи от Куманово

От македонската прокуратура официално съобщиха подробности за 30-те задържани терористи по време на военната операция Куманово. В официално прессъобщение до медиите се уточнява, че 18 от задържаните лица са граждани на Косово, 9 - граждани на Македония, двама - граждани на Македония с временно позволение за престой в Косово и един гражданин на Албания с позволение на временен престой в Германия.

Училищата и детските градини в Куманово са затворени
Училищата и детските градини в Куманово днес не работят, съобщава македонският електронен портал Точка.мк.

 Кумановски албанци изпратиха със среден пръст македонските спецчасти

В социалните мрежи през вчерашния ден бяха публикувани няколко фотографии на които ясно се вижда как част от албанското население на град Куманово изпраща със среден пръст спецчастите на македонското МВР. Във Фейсбук бяха пуснати и видеа, на които се чува как възмутени албанци наричат македонските полицаи "Убийци".

Косовски спецчасти на границата със Сърбия и Македония

Членове на спецчастите на косовското МВР (РОСУ) заеха позиции в близост до границата между Македония, Сърбия и Косово. Една част от тях са стационирани в района на граничния пункт "Генерал Янкович" (Хани и Елезит), а други са разположени в района на граничния участък край Гниляне, съобщават косовски медии.

Кризата в Македония не трябва да ескалира, обяви албанското правителство
Албанското правителство изразява голямата си загриженост от най-новите събития в Куманово и изказва своите съжаления от загубата на човешки животи. Властите в Тирана предупреждават, че "драматичните събития в Куманово през изминалите дни застрашават нормалността и етническите отношения, които продължават да бъдат крехки, тъй като само част от Охридския договор" се спазва, предава албанската държавна агенция АТА, цитирана от Макфакс

 Бивш македонски разузнавач постави под съмнение официалната версия за събитията в Куманово

"Ако нашите служби са разполагали с информация за съмнителни групи в този район много по-рано, то защо тогава някой е позволил те да се инфилтрират сред населението, където полицията трудно може да действа, поради присъствието на цивилно население". Това попита днес бившият македонски разузнавач Владимир Пивоваров, цитиран от македонската редакция на радио "Свободна Европа". Според него е най-логично нападателите от Куманово да са "платени лица", които преди това воювали в Близкия изток.

Терористите от Куманово получили 2 млн. евро за нападението, твърди известен македонски разузнавач 
Един от най-известните македонски разузнавачи - проф. Иван Бабановски, заявява днес за "Глас Српске", че нападателите от Куманово са получили "около 2 млн. евро" за участието си в събитията в македонския град. По думите му те произлизат от специални военни кампове в близост до македоно-косовската граница, където били обучавани терористи за Сирия и Ирак. Според него, настоящата македонска власт няма капацитета да реши този проблем във вътрешната си сигурност и поради това трябва да се търси ангажимент от международната общност.

 Нападателите планирали да атакуват полицейски управления в пет македонски града

Нападателите от Куманово планирали да атакуват на 12-ти май пет полицейски управления в Тетово, Гостивар, Кичево, Заяс и Куманово. Това твърди македонският вестник "Дневник", позовавайки се на свои източници от разследващите органи.

Кметът на Струга отказа да смъкне флага наполовина
Пред кметството на град Струга македонския флаг не бе свален наполовина в знак на двудневния национален траур, след инцидентите в Куманово, съобщава електронното издание на вестник "Вест". Според неофициална информация на медията, причината е липса на заповед от страна на градоначалника Зиядин Села.

 Сред загиналите в Куманово е и командир Нато

Сред загиналите членове на терористичната група в Куманово е Мирсад Ндрецай, по-известен като комендант НАТО от АНО, съобщава на сайта си телевизия "Телма", цитирайки албанският "Коха". Припомняме, че преди няколко седмици Ндрецай пое отговорност за нападението над граничния полицейски пункт в липковското село Гошинце.

Македонската полиция е задържала комендант Соколи
По време на вчерашната операция в Куманово спецчастите на македонското МВР са заловили Сами Укшини, по-известен като комендант Соколи, пише на уебстраницата си албанският "Koha".

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    4 0
    18:39, 11 май 2015
    На времето САЩ и Западна Европа не оставиха сърбите да се справят с башибозука, сега пак ще страда мирното население. Едни си седят в меките кресла и се чудят къде да запалят война, а други си патят от тези игрички. Изроди.
    • Се
      СЕЛЯНЖЕР
      6 0
      19:43, 11 май 2015
      Чифутско-цигански мурафети и мераци.балканите не са македония,а шиптърите също не са известни световни бойци през нито един от изминалите векове.не знам за каква илирия мечтаят,но тая земя дето я обитават е на алцековите българи и да не се налага да си ходят при братовчедите си в италия...
Последни новини