Откриват паметник на кирилица в Монголия

Почти 5-метров паметник на кирилица ще бъде открит днес в Монголия. Монументът ще бъде представен за първи път по време на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Улан Батор.

Монголия е единствената неславянска страна, която пише на кирилица. Благодарение на нея през 1980 г. страната вече има 100% грамотност на населението. Паметникът ще бъде знаково открит в годината, в която отбелязваме 65 години от установяването на дипломатически отношения.

По време на днешния ден от визитата си Плевнелиев ще се срещне на четири очи с монголския президент, след което предстоят и разговори с министър-председателя и председателя на Великия държавен Хурал на Монголия, както и подписване на няколко двустранни споразумения.

Визитата на Росен Плевнелиев в Монголия започна традиционен специалитет от краве мляко и българско хоро. Плевнелиев се срещна със стотина местни успели певци, агрономи, лекари, компютърни специалисти и дори депутати и министри, които са получили образованието си в България и пазят скъп спомен за страната ни в сърцата си.

Емоционалната среща започна с обща песен, която всички изпяха на крака на президента. Kулминацията беше изпълнението на "Една българска роза", както и кръшно българско хоро, в което се включи и държавният глава.



Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини