Драматична победа за британските консерватори

Два екзит пола показват, че консерваторите на Дейвид Камерън печелят изборите във Великобритания.
Според първия оповестен екзит пол на британските парламентарни избори, извършен от институтите НОП/МОРИ, консерваторите на премиера Дейвид Камерън печелят британските парламентарни избори и имат възможността да съставят правителство на малцинството или ново коалиционно управление с либералдемократите, предаде ДПА, цитирана от БТА.
 
Според екзит пола на НОП/МОРИ, извършен за Би Би Си и националните телевизии Ай Ти Ви и Скай сред 22 хиляди избиратели в 133 избирателни района, Консервативната партия печели 316 места, следвана от Лейбъристката партия с 239 места. Трета е Шотландската национална партия (ШНП) с 58 места, а четвърти са либералдемократите с 10 места. 

Втори екзит пол, извършен от института ЮГав, обаче дава различни резултати - 284 места за консерваторите, 263 за лейбъристите, 48 за ШНП и 31 за либералдемократите. 

В повечето прогнозни допитвания преди изборния ден консерваторите бяха с близки или изравнени позиции с лейбъристите - и двете партии имаха около 34% в избирателните нагласи, припомня ДПА.
 
Бившият лидер на либералдемократите Пади Ашдаун изрази пред Би Би Си увереността си, че първият оповестен екзит пол, този на НОП/МОРИ, е с погрешни резултати. Предпазливост изрази и лидерката на ШНП Никола Стърджън. 

"Бих подходила към екзит пола (на НОП/МОРИ) с ОГРОМНА предпазливост. Надявам се на добро представяне, но мисля, че 58 места е малко вероятно", написа тя в Туитър. 

Ако данните на екзит пола на НОП/МОРИ се окажат верни, консерваторите и либералдемократите ще имат общо 326 места - точно колкото са необходими за мнозинство в 650-местния парламент. Това би означавало, че тези две партии могат отново да съставят коалиционно правителство, отбелязва ДПА. 

Ако Камерън запази поста си на премиер, две от предизборните му обещания по всяка вероятност ще се осъществят - референдум през 2017 г. за оставане на Великобритания в ЕС и силно намаляване на нетната имиграция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини